Zha jiang-nudlar

Zha jiang-nudlar
Foto: Lennart Weibull

Zha jiang-nudlar

Av: Jonas Cramby

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

40 m

 “Zha jiang-nudlar är en nudelrätt som är oerhört populär i Östasien. I Japan kallas rätten jajamen (det är sant!) och äts med ramennudlar. Zha jiang-nudlar har samma smaskiga smakprofil som pekinganka och är snabbt, nyttigt och lätt att variera – i princip vilka grönsaker som helst kan strimlas tunt och serveras ovanpå nudlarna.” /Jonas Cramby

Ingredienser

portioner

Förbered

  • 1 gurka
  • 1 polkabeta
  • 1 purjolök, vita delen
  • 1 dl edamamebönor
  • 1 knippe böngroddar
  • 400 g fläsksida

Sås

  • 2 msk bönpasta (tianmianjiang, söt bönpasta)
  • 1 msk huangdojiang, gul bönpasta
  • 3 msk shaoxingvin
  • vitt vin, sake eller sherry
  • 1 msk soja (ljus)
  • 1 tsk strösocker

Tillagning

  • 400 g vetenudlar
  • jordnötsolja (eller annan matolja)

Gör så här

Förbered

  1. Julienna skalad och urkärnad gurka, skalad polkarödbeta och den vita delen av purjolöken.
  2. Blanchera edamamebönorna snabbt. Skölj och lägg böngroddarna i kallt vatten för att krispa till dem.
  3. Lägg upp grönsakerna vackert på ett fat.
  4. Skär bort skinnet på fläsksidan och hacka fläsket för hand till en grov färs.

Sås

  1. Blanda ingredienserna till såsen i en skål.

Tillagning

  1. Hetta upp din wok, tillsätt lite olja och stek färsen knaprig.
  2. Häll på såsen och låt koka ihop.
  3. Koka nudlarna.
  4. Lägg nudlarna i portionsskålar, toppa med en klick färs samt sås och en massa grönsaker.
  5. Blanda allt ordentligt med ätpinnarna innan du äter.

Vegetarisk version

  1. Ersätt fläsksidan med 4-5 torkade shiitakesvampar och 0,5 dl douche (svarta fermenterade bönor) för att laga en vegatrisk version. Lägg svampen i blöt i cirka 3 dl vatten minst 30 minuter. Finhacka svampen med de fermenterade svarta bönorna tills det liknar en vegetarisk färs. Hetta upp din wok, tillsätt lite olja och stek färsen knaprig. Häll på ingredienserna till såsen och låt koka ihop.