Zeinas moussaka

POPULÄRT
koket.se
Zeinas moussaka
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas moussaka

21 ingredienser

1 h 20 min

Ett enkelt och väldigt gott recept på moussaka. Istället för att försteka auberginen i stekpanna låter Zeina den tillagas smidigt på plåt i ugnen. Därefter varvas den med köttfärssås och bechamelsås.

Tips! Här hittar du ett klassiskt recept på grekisk sallad att bjuda till >>

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3-4 aubergines [ca 800 g]
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl ost, riven (att strö över)
  • olja, till stekning

Köttfärssås

  • 500 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 dl vatten

Bechamelsås

  • 5 dl mjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl ost, riven
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Lägg dem på en ugnsplåt, ringa över olivolja och strö över lite salt. Ställ in i ugnen 10-15 minuter tills auberginerna har fått lite färg.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i olja. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt oregano, timjan, persilja, svartpeppar, kanel och tomatpuré. Stek 2-3 minuter. Tillsätt krossad tomat, salt, socker och vatten. Låt småkoka 15-30 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
  4. Gör under tiden bechamelsåsen. Vispa ihop mjölk, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning. Fortsätt vispa och låt sjuda i 2-3 minuter. Ha koll så att den inte bränns vid. Stäng av värmen och rör i den rivna osten, låt den smälta under omrörning.
  5. Bred ut lite av bechamelsåsen i botten av en ugnssäker form. Lägg på ett lager aubergineskivor, därefter köttfärssås och sedan bechamelsås. Fortsätt varva i den ordningen och avsluta med bechamelsåsen. Strö över riven ost.
  6. Tillaga mitt i ugnen ca 30-45 minuter. Låt stå ca 15 minuter före servering. Bjud gärna med en grekisk sallad.