Zeinas börek med färs

koket.se
Zeinas börek med färs
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Zeinas börek med färs

12 ingredienser

1 h

Det här är ett av Zeinas personliga favoritrecept - frasig filodeg fylld med köttfärs toppad med sesamfrön. Servera den gärna med en god sallad till.

Ingredienser

portioner
  • ca 500 g filodeg, kyld
  • 500 g köttfärs (eller veggiefärs)
  • 2 gula lökar
  • 1 knippe färsk bladpersilja (eller färsk spenat)
  • 1 msk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar

Pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl mjölk
  • 50 g smör, smält

Garnering

  • sesamfrön, svarta och vita

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja tills den mjuknar i en stor stekpanna eller gryta.
  2. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor och persilja (eller spenat), fräs lite till. Låt fyllningen svalna.
  3. Vispa ihop ägg, yoghurt och mjölk samt smör till pensling, ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Smörj en pajform med smör. Öppna filodegen och lägg på en stor bricka, täck väl med dubbla handdukar.
  6. Lägg en degplatta på brickan och pensla rikligt med yoghurtsmet, lägg en till platta över och pensla igen.
  7. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om den står för länge med fukt kan den gå sönder.
  8. Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen.
  9. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en lång spiral i formen.
  10. Pensla hela börekens ovansida med resterande yoghurtmix och strö sedan på sesamfrön.
  11. Tillaga mitt i ugnen ca 30-40 minuter, tills den får en gyllene färg. Sänk eventuellt värmen till 175 grader om den får för mycket färg.