Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
300 g frysta kärnfria plommon
4 kanelstänger
1 msk valnötter, grovt hackade
3 msk rörsocker
4 cl cognac
Hemgjord vaniljglass
4 äggulor
1 dl strösocker
4 dl grädde
1 vaniljstång
1 krm salt
Gör så här
Tina upp plommonen, spara alla frukter och saft.
Lägg i valnötter i konjak
Lägg sockret i en stekpanna eller kastrull. När det smälter, lägg till kanelstänger samt plommon med saft och rör om.
När konsistensen blir "len", tillsätt konjak och låt puttra någon minut. Servera plommonen på botten i vackra skålar. Lägg en kula vaniljglass i mitten och dekorera med kanelstång och hel valnöt.
Vaniljglass
Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät. Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.
Koka upp grädden i en liten kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör ner skal, frön och salt i grädden.
Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.
Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör långsamt och oavbrutet med en träsked till krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden (85 grader). Det tar cirka 10 minuter. Obs! Vattnet får inte koka, bara sjuda.
Tag upp vaniljstången. Flytta kastrullen från värmen och ställ skålen över kallt (is)vatten tills blandningen kallnat. Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion.
Utan glassmaskin: Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Vispa glassmassan minst 3-4 gånger under infrysningstiden, 20-30 minuter mellan varje gång.
Flytta glassen till kylskåp ca 20 minuter innan servering. Skeda upp glassen i portionsglas.