Yuzusorbet med friterade glasnudlar

koket.se
Yuzusorbet med friterade glasnudlar
Foto: Tv4

Yuzusorbet med friterade glasnudlar

Av: Zandra - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h 10 m

Den här spännande desserten med yuzusorbet och friterade glasnudlar kan bli en riktig fullträff att avsluta middagen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Zandra - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sockerlag

  • 3,25 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 60 g glykos (eller honung)

Yuzusorbet

  • 2 gelatinblad
  • 4 dl sockerlag
  • 1 dl vatten
  • 1 dl yuzu (puré)

Friterade glasnudlar

  • 6 dl olja (neutral, vegetabilisk till fritering)
  • 0,5 förp glasnudlar (tunna)
  • 1-2 tsk florsocker

Gör så här

Sockerlag

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  2. Rör i glykolysen och koka upp igen. Låt lagen svalna.

Yuzusorbet

  1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
  2. Koka upp sockerlagen och vatten. Dra av kastrullen från plattan.
  3. Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i den varma lagen. Tillsätt yuzupuré.
  4. Låt lagen kallna och kör den sedan i en glassmaskin tills den är fast och krämig.
  5. Förvara sorbeten i frysen minst 1 timme innan servering så går den lättare att kula upp.
 Ta ut sorbeten ur frysen en gång i timmen och vispa runt i den.

Friterade glasnudlar

  1. Värm oljan till 170 grader.
  2. Fritera nudlarna tills de är vita och flyter upp, det går jättefort. Lyft upp glasnudlarna med en hålslev och låt dem rinna av på en bit hushållspapper. Pudra över florsocker.

Servering

  1. Lägg glasnudlarna i skålar och toppa med en kula sorbet.