Yuzucheesecake

Yuzucheesecake
Foto: TV4

Yuzucheesecake

Av: Frida Bornholt

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

1 h

Cheesecake i miniformat med smak av citrusfrukten yuzu. Med en topping av limegrädde och ingefärspäron blir det en fullträff i både smak och konsistens.

Ingredienser

Cheesecake

  • 100 g smör
  • 150 g digestivekex
  • 100 g cashewnötter, rostade
  • 100 g färskost
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 400 g kondenserad mjölk (sötad)
  • 1 dl yuzujuice

Limegrädde

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 2 msk strösocker
  • 1 limefrukt, finrivet skal

Ingefärskokt päron

  • 40 g färsk ingefära, riven
  • 2 päron, fasta
  • 300 g vatten [3 dl]

Gör så här

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn smöret och mixa kexsmulorna och cashewnötterna och blanda sedan samman och tryck ut i botten och gärna med avtagbar botten, ca 20x20 cm i diameter, eller passande silikonform. Det går också bra att baka cheesecaken i små formar om du vill servera dem i miniformat. Tänk då på att anpassa gräddningstiden.
  3. Baka pajskalet i 10 minuter i ugnen.
  4. Vispa färskosten krämig.
  5. Tillsätt 1 ägg och äggulorna ett i taget
  6. Blanda i den kondenserade mjölken och yuzujuicen och rör om till en jämn smet och häll den i pajskalet.
  7. Baka i 20–25 minuter, den ska bara stelna, inte få färg.
  8. Låt pajen svalna något och ställ sedan in den i kylen för att bli helt kall.

Limegrädde

  1. Vispa grädden hårt tillsammans med socker. Blanda i limeskalet.
  2. Spritsa med valfri tyll på cheesecaken.

Ingefärskokt päron

  1. Koka upp vatten och stäng sedan av plattan.
  2. Skala och skär päronen i små tärningar.
  3. Lägg i päronet och ingefäran i vattnet och låt det dra i ca 40 minuter. Toppa cheesecaken med lite ingefärspäron.