Yakiniku på svamp

POPULÄRT
koket.se
Yakiniku på svamp
Foto: Cilla Sjöblom
Sara Begner
Sara Begner

Yakiniku på svamp

12 ingredienser

40 m

Den här härliga rätten vid namn yakiniku är en snabblagad japansk rätt med svamp och ris. En perfekt rätt att servera i veckan.

Se Sara Begner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl ris
  • 750 g svamp (t.ex champinjoner, ostronskivling, portabello)
  • 1 gul lök
  • 2 msk neutral olja (t.ex. raps- eller solrosolja)
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl sesamfrön

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 3 msk mirin
  • 0,5 msk sesamolja
  • 2 msk färsk ingefära, finriven
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Borsta eller skölj svampen och skär den i bitar.
  3. Skala och skiva löken tunt.
  4. Hetta upp en torr stekpanna och stek lök och svamp tills vätskan kokat in. Tillsätt oljan och stek tills svamp och lök fått lite färg.
  5. Rör ihop ingredienserna till såsen. Häll såsen i pannan och låt koka ihop ca 20 minuter.
  6. Skär salladslöken i tunna skivor.
  7. Rosta sesamfröna i en torr het panna tills de fått färg. Rör om hela tiden, de bränns lätt.
  8. Toppa yakinikun med salladslök och sesamfrön och servera med riset.