Yakiniku på svamp
Yakiniku på svamp
12 ingredienser
40 m
Den här härliga rätten vid namn yakiniku är en snabblagad japansk rätt med svamp och ris. En perfekt rätt att servera i veckan.
Se Sara Begner laga receptet

Ingredienser
- 3 dl ris
- 750 g svamp (t.ex champinjoner, ostronskivling, portabello)
- 1 gul lök
- 2 msk neutral olja (t.ex. raps- eller solrosolja)
- 2 salladslökar
- 0,5 dl sesamfrön
Sås
- 1 dl japansk soja
- 3 msk mirin
- 0,5 msk sesamolja
- 2 msk färsk ingefära, finriven
- 1 klyfta vitlök, finriven
- 2 msk strösocker
Gör så här
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Borsta eller skölj svampen och skär den i bitar.
- Skala och skiva löken tunt.
- Hetta upp en torr stekpanna och stek lök och svamp tills vätskan kokat in. Tillsätt oljan och stek tills svamp och lök fått lite färg.
- Rör ihop ingredienserna till såsen. Häll såsen i pannan och låt koka ihop ca 20 minuter.
- Skär salladslöken i tunna skivor.
- Rosta sesamfröna i en torr het panna tills de fått färg. Rör om hela tiden, de bränns lätt.
- Toppa yakinikun med salladslök och sesamfrön och servera med riset.