Yakiniku, Jonas Crambys recept

Riktig yakiniku har inte särskilt mycket att göra med den sötsliskiga hög med grått stekbordskött som man brukar få på restauranger i Sverige. Istället är det nötkött, oftast wagyu, som grillas tunt på en bordsgrill av gästen själv. När köttet är färdigt doppas det i en japansk dippsås, tare, och äts med ris och tillbehör som ibland fortfarande har ett koreanskt ursprung – och ibland inte. Det är otroligt enkelt men eftersom japaner inte kan göra något halvdant så är det också något av en konst. /Jonas


Sarada – kålsallad
I Japan serverar man gärna ett stort fluffigt moln av tunt, tunt hyvlad kål som tillbehör till shogayaki och tonkatsu (en slags friterad japansk wienerschnitzel). Men det funkar även till nötkött. Här är det tillagningsmetoden, inte ingredienserna, som gör salladen underbart krispig och god. Så hyvla tunt och fuska inte med isvattnet! Moroten och koriandern är kanske inte så autentiskt japanskt, men jag tycker det blir ännu godare så här. 

Gyu tare – yakinikusås
Precis som taren till yakitori och teriyaki är denna superenkla dippsås för nötkött baserad på den geniala sött-, salt- och umamikombon mirin och soja. Men där yakitorisåsen är djup och buljongig, teriyakisåsen söt och kletig, så är denna lättare, enklare med en kick av syra från risvinägern så att den fantastiska köttsmaken verkligen ska komma fram.

16 augusti 2017

Du behöver

  • ca 600 g wagyu, short ribs eller annat
  • valfria tillbehör såsom ris, kimchi, grönsaker
  • salt

Gyu tare – yakinikusås

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tumstor bit ingefära, skivad
  • 2 dl japansk soja
  • 1,5 dl mirin
  • 0,5 dl risvinäger

Sarada – kålsallad

  • 1 liten spetskål
  • 1 morot, finstrimlad
  • 0,5 kruka koriander, plockad

Gomadare – sesamdressing

  • 2 msk kewpiemajonnäs
  • 1 msk sesampasta
  • 1 msk vit eller röd miso
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk mirin
  • 2 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Förbered tillbehören. Du kan egentligen servera vilka japanska eller koreanska grönsaksbaserade smårätter du vill. Men försök erbjuda minst tre, fyra varianter. Mycket av njutningen i att grilla yakiniku består av att låta middagen ta tid.
  2. Förbered även en, eller ett par, dippsåser. Japanska dippar är ofta väldigt tunna och enkla och mer där för att lyfta fram smaken på köttet än för att dölja det med fett, kryddor och syra. Det mest klassiska är naturligtvis gyu tare men det är även trevligt att kunna erbjuda en, eller ett par, såser till. Häll upp dippsås i en skål till varje person.
  3. Förbered en, eller flera, sorters kött genom att skiva det. Presentera det gärna vackert upplagt på en tallrik. Salta köttet lätt precis innan ni börjar grilla så att det inte blir rimmat eller så att ni inte behöver göra det när det ligger över glöden.
  4. Tänd en bordsgrill och ställ i mitten av det vackert uppdukade bordet. Ju fler olika fat och rätter, desto festligare känns det. Berätta om köttet, sidorätterna, dippen och instruera gästerna kort i hur man grillar och äter och låt dem sen hugga in.
  5. Gyu tare
    Lägg vitlök och ingefära i en kastrull tillsammans med soja och mirin. Koka upp, sjud 5 minuter innan du stänger av värmen. Låt stå 20 minuter. Sila bort skräpet och låt svalna. Tillsätt vinäger, häll upp i en fin liten skål och börja dippa.
  6. Sarada
    Skär av toppen på spetskålen och hyvla kålen så tunt du bara kan med en osthyvel eller ännu hellre en mandolin. Lägg den finstrimlade kålen i isvatten så att den blir superkrispig medan du förbereder dressingen genom att bara röra ihop ingredienserna till den.
  7. Slunga kålen torr i en salladsslunga (om du har). Annars får du låta den rinna av ordentligt i ett durkslag. Blanda kål, morot och koriander och servera genom att lägga en snygg hög med iskall, luftig och löjligt krispig kålsallad på tallriken. Dutta över lite dressing precis innan du äter.
Kommentera receptet

Fler goda recept