Wienerstänger med plommonmarmelad
Wienerstänger med plommonmarmelad
12 ingredienser
1 h + 1 h i kylen
En riktigt läcker småkaka fylld med hemgjord plommonmarmelad. Bakas enkelt i längder som skärs i snittar precis efter gräddning. Tips! Kakorna passar fint att frysa, toppen att ta fram när det vankas fikastund.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Plommonkompott
- 400 g plommon
- 0,5 dl syltsocker
- 0,5 dl vatten
Kaka
- 125 g smör, rumsvarmt
- 0,75 dl strösocker
- 1 ägg
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 krm salt
- 0,5 tsk bakpulver
Glasyr
- 1 dl florsocker
- 2 tsk citronsaft (eller limesaft alt vatten)
Gör så här
Plommonkompott
- Skala och kärna ur plommonen. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker och vatten. Koka under lock i ca 10 minuter. Låt svalna och tjockna helt och hållet i en lufttät burk i kylskåpet.
Wienerstänger
- Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
- Plasta in degen eller lägg i en lufttät burk och låt stå i kylskåpet i 30-60 minuter. Degen kan vara lite kladdig och svårhanterlig att jobba med om den inte får vara i kylen först. Kompensera INTE med mer mjöl, utan degen behöver vara lite kladdig för rätt konsistens på kakan.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
- Dela degen i två delar och rulla ut dem till rullar, ca 3-4 cm breda.
- Gör en fördjupning i mitten av varje längd. Fyll fördjupningen med plommonkompott.
- Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt längderna svalna lite, men fortfarande vara lite varma när du har på glasyren.
- Glasyren gör du enkelt genom att bara blanda ihop florsocker och vätska. Ringla ut glasyren på syltfyllningen.
- Låt längderna svalna ytterligare några minuter och glasyren stelna innan du skär längderna i kakor.
- Servera direkt eller förvara mörkt och svalt i lufttät burk. Kakorna går bra att frysa in.