Wienerstänger med plommonmarmelad

koket.se
Wienerstänger med plommonmarmelad
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Wienerstänger med plommonmarmelad

12 ingredienser

1 h + 1 h i kylen

En riktigt läcker småkaka fylld med hemgjord plommonmarmelad. Bakas enkelt i längder som skärs i snittar precis efter gräddning. Tips! Kakorna passar fint att frysa, toppen att ta fram när det vankas fikastund.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Plommonkompott

  • 400 g plommon
  • 0,5 dl syltsocker
  • 0,5 dl vatten

Kaka

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk bakpulver

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk citronsaft (eller limesaft alt vatten)

Gör så här

Plommonkompott

  1. Skala och kärna ur plommonen. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker och vatten. Koka under lock i ca 10 minuter. Låt svalna och tjockna helt och hållet i en lufttät burk i kylskåpet.

Wienerstänger

  1. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  2. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
  3. Plasta in degen eller lägg i en lufttät burk och låt stå i kylskåpet i 30-60 minuter. Degen kan vara lite kladdig och svårhanterlig att jobba med om den inte får vara i kylen först. Kompensera INTE med mer mjöl, utan degen behöver vara lite kladdig för rätt konsistens på kakan.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Dela degen i två delar och rulla ut dem till rullar, ca 3-4 cm breda.
  6. Gör en fördjupning i mitten av varje längd. Fyll fördjupningen med plommonkompott.
  7. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt längderna svalna lite, men fortfarande vara lite varma när du har på glasyren.
  8. Glasyren gör du enkelt genom att bara blanda ihop florsocker och vätska. Ringla ut glasyren på syltfyllningen.
  9. Låt längderna svalna ytterligare några minuter och glasyren stelna innan du skär längderna i kakor.
  10. Servera direkt eller förvara mörkt och svalt i lufttät burk. Kakorna går bra att frysa in.