Wichudaporns persikobakelse

Wichudaporns persikobakelse
Foto: Tv4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Wichudaporns persikobakelse

7

13 ingredienser

30 m

Wichudaporns persikobakelse är en riktigt god bakelse med frästa persikor på toppen som fått koka ihop med grädde. Perfekt att servera som en stor kaka eller i små portionsformar.

Ingredienser

portioner4
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Frästa persikor

  • 6 persikor
  • 100 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk Xanté (päronlikör)
  • 1 dl vispgrädde

Till servering

  • 250 g glass, valfri sort (eller 1 dl vispad grädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält 100 g smör i en kastrull och låt det svalna.
  3. Separera äggula och äggvita i två olika skålar.
  4. Vispa äggulan med 1 dl av sockret. Tillsätt sedan det smälta smöret, mjölk, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör försiktig ner det.
  5. Vispa äggvitan med resterande 1 dl socker tills du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut. Rör försiktigt ner äggvitan i smeten som du har i den andra skålen.
  6. Häll i smeten i en smord ugnsform, alternativt fyra små koppar. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda ca 15 minuter tills kakan är klar (kortare tid om du har mindre formar).
  7. Frästa persikor
    Skala persikorna och skär dem i tunna skivor och dela dem sedan på mitten.
  8. Hetta upp en stekpanna med 100 g smör och lägg i persikorna. Tillsätt rörsocker, Xanté och fräs tills sockret har smält. Häll sen i grädden och låt det koka ihop i 5-6 minuter. Låt det svalna.
  9. Servering
    Lägg upp kakan på en lagom stor tallrik och lägg på de frästa persikorna och toppa med er favoritglass eller vispad grädde.
TIPS!
läs mer
Leif Mannerström 2018

Se och lär av Leif Mannerström

Tips och tricks för hur du utvecklar din matlagning

Läs mer