Wichudaporns persikobakelse

Wichudaporns persikobakelse
Foto: Tv4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Wichudaporns persikobakelse

13 ingredienser

30 m

Wichudaporns persikobakelse är en riktigt god bakelse med frästa persikor på toppen som fått koka ihop med grädde. Perfekt att servera som en stor kaka eller i små portionsformar.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Frästa persikor

  • 6 persikor
  • 100 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk Xanté (päronlikör)
  • 1 dl vispgrädde

Till servering

  • 250 g glass, valfri sort (eller 1 dl vispad grädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält 100 g smör i en kastrull och låt det svalna.
  3. Separera äggula och äggvita i två olika skålar.
  4. Vispa äggulan med 1 dl av sockret. Tillsätt sedan det smälta smöret, mjölk, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör försiktig ner det.
  5. Vispa äggvitan med resterande 1 dl socker tills du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut. Rör försiktigt ner äggvitan i smeten som du har i den andra skålen.
  6. Häll i smeten i en smord ugnsform, alternativt fyra små koppar. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda ca 15 minuter tills kakan är klar (kortare tid om du har mindre formar).

Frästa persikor

  1. Skala persikorna och skär dem i tunna skivor och dela dem sedan på mitten.
  2. Hetta upp en stekpanna med 100 g smör och lägg i persikorna. Tillsätt rörsocker, Xanté och fräs tills sockret har smält. Häll sen i grädden och låt det koka ihop i 5-6 minuter. Låt det svalna.

Servering

  1. Lägg upp kakan på en lagom stor tallrik och lägg på de frästa persikorna och toppa med er favoritglass eller vispad grädde.