What will it bee - baby shower tårta

POPULÄRT
What will it bee - baby shower tårta
Foto: TV4
Sophie Dahlbäck
Sophie Dahlbäck

What will it bee - baby shower tårta

25 ingredienser

3 h

Tårta i två våningar med citronbottnar fyllda med två sorters fyllning, en frisk och fräsch med lemoncurd och en krämig variant med jordgubbar. Frostingen runt tårtan är en marängsmörkräm färgad med gul geléfärg.

Ingredienser

Bottnar

  • 330 g ägg [6 st]
  • 255 g strösocker [3 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 120 g potatismjöl [1,5 dl]
  • 7,5 g bakpulver [1,5 tsk]
  • 1 citron, zest

Lemoncurd (fyllning 1)

  • 12 g majsstärkelse [1,5 msk]
  • 22,5 g vatten [1,5 msk]
  • 110 g smör
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g citronsaft [1 dl]
  • 0,5 burk kondenserad mjölk

Cream cheese med jordgubbar

  • 225 g jordgubbar
  • 75 g färskost (cream cheese)
  • 0,75 dl florsocker [18 g]
  • 0,5 tsk vaniljsocker [5 g]
  • 1,5 dl vispgrädde [140 g]

Marängsmörkräm

  • 255 g äggvita [ca 7 st]
  • 375 g strösocker [ca 4 dl]
  • 675 g smör, rumstempererat
  • 15 g vaniljsocker [3 tsk]
  • gul pastafärg

Till montering och garnering av tårtan

  • 2 dl jordgubbssaft (gärna hemgjord)
  • marsipan, till att göra bin av
  • ätbara blommor

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  2. Lägg bakplåtspapper i botten av 3st springformer på 19 cm och 3 springformar på 15 cm
  3. .
  4. Värm ägg och strösocker över ett vattenbad, blanda under tiden. När du inte känner sockerkristallerna mellan fingrarna längre, häll över smeten i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Blanda i zest från en citron.
  5. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt till en slät smet.
  6. Häll smeten i formerna och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Ta ut ur ugnen och låt ligga kvar i formarna och svalna.

Lemoncurd (fyllning 1)

  1. Blanda ihop vatten och majsstärkelse i en skål.
  2. Koka smör, socker och citronsaft till 110 grader. Rör ner majsblandningen och låt tjockna.
  3. Ta bort från värmen och tillsätt en halvburk kondenserad mjölk. Rör om.
  4. Häll upp i en skål eller en burk och låt svalna i kylen.

Cream cheese med jordgubbar (fyllning 2):

  1. Skär jordgubbarna i ca 1 cm stora bitar.
  2. Vispa cream cheese, florsocker och vaniljsocker fluffigt.
  3. Vispa grädden hårt.
  4. Rör samman grädden med cream cheese- blandningen och vänd ner jordgubbarna.

Marängsmörkräm

  1. Värm äggvitorna, sockret och vaniljsockret över ett vattenbad tills det når 65–70 grader eller tills du inte känner sockerkristallerna mellan fingrarna.
  2. Häll över i en skål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur (ca 15 min).
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet. Öka till högsta hastighet och vispa i 2–3 minuter tills du har en homogen smörkräm. Ta några droppar gul gelefärg och blanda runt.

Montering

  1. Lägg en av de större tårtbottnarna på en tårtbricka.
  2. Blanda ut saften med lite vatten och pensla på botten.
  3. Spritsa en kant med smörkrämen. Lägg ett lager med jordgubbsfyllningen.
  4. Ta sedan nästa botten och pensla även den med jordgubbssaft. Spritsa kanten med smörkrämen och lägg på ett lager med lemoncurd.
  5. Lägg på sista botten och pensla även den med jordgubbssaft.
  6. Täck med plastfolie och ställ in i kylen medan du fyller den mindre tårtan på samma sätt. Till den mindre tårtan behövs ett tårtunderlägg som är ca 15 cm.
  7. Täck båda tårtorna med marängsmörkräm.
  8. Stick ner 4-5st tårtpinnar eller sugrör i mitten av den större tårtan. Placera den mindre tårtan ovanpå.
  9. Gör bin och blommor med marsipan och dekorera.