Flintastek med tzatzikisås
Flintastek med tzatzikisås
18 ingredienser
Ingredienser
- 1 kg flintastek
Marinad:
- 1 dl rapsolja
- 2 msk japansk soja
- 1 msk sambal oelek
- 1 msk Heinz chilisås
- 1 msk citron, pressad
- 1 tsk taco-seasoning
- 1 tsk färsk ingefära, riven
- några rasp citronskal
- 1 klyfta vitlök, pressade
- vitpeppar, några varv från kvarn
Till servering:
- bakpotatis
- grönsaker, att grilla (t ex zucchini, aubergine och paprika)
Tzatzikisås - till 4 dl sås:
- 0,5 l yoghurt
- 150 g gurka, grovriven (färsk)
- 2 klyftor vitlök
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Flintastek:
- Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera köttet i ett dygn eller över natten. Vänd köttet då och då i marinaden.
- Tag upp köttet ur marinaden och grilla det på båda sidorna. Pensla köttet med marinaden då och då under tiden det grillas.
- Skär zucchini och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor litet på snedden, och paprikan (helst röd eller gul för färgens skull) i fyra klyftor. Salta, peppra, häll på lite olja och grilla dem på båda sidor.
- Servera flintasteken med bakad potatis samt grillade säsongsgrönsaker och tzatzikisås.
- Kommentar:
- Denna marinad passar även för grillad kyckling.
- Tzatzikisås:
- Gör så här:
- Låt yoghurten rinna av genom exempelvis ett kaffefilter ett par timmar.
- Salta den rivna gurkan i en skål och låt den stå ca 15 minuter. Pressa sedan vattnet ur gurkan.
- Blanda den avrunna yoghurten med pressad eller finhackad vitlök, den avrunna pressade gurkan, några varv vitpeppar och eventuellt lite mer salt.
- Kommentar:
- Det går också bra att göra såsen med matlagningsyoghurt, crème fraîche eller även gräddfil.
- Man kan ta mer eller mindre vitlök beroende på hur stark vitlökssmak man vill ha.