Detta är nog min favoritsoppa. Jordärtskockan blir krämig i sig och kräver inte nödvändigtvis grädde eller andra mejeriprodukter. /Sally
Ingredienser
500 g jordärtskockor, tvättad och tärnad
100 g potatis, tvättad och tärnad
1 gul lök, skalad och hackad
1 klyfta vitlök, skalad och skivad
ca 7 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
salt
vitpeppar
Garnityr, förslag
jordärtskocka, råstekt i tunna skivor
rostade frön eller nötter
Gör så här
Häll den hackade löken och vitlöken i en stor kastrull och ringla över olja. Hetta upp löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt jordärtskocka, potatis, vin och buljong. Koka upp.
Sänk värmen och låta koka tills rotsakerna mjuknat, ca 15 minuter. Mixa alla ingedienser till en slät soppa. Tillsätt lite vatten, om soppan är för tjock.