Vivecas fiskgryta med torsk och räkor

Vivecas fiskgryta med torsk och räkor
Foto: TV4
Viveca Sten
Viveca Sten

Vivecas fiskgryta med torsk och räkor

16 ingredienser

1,5 h

Många milda smaker ger karaktär åt denna finstämda gryta med vitt vin och saffran. Baka gärna en baguette till så blir det festligare. Eller bred lite vitlökssmör över tunna baguetteskivor och gratinera dem i ugn 10 minuter (200 grader). Vill du ha mer sting kan du lägga till en klick aioli. /Viveca

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 tsk citronpeppar
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 fänkål
  • 1 palsternacka
  • 150 g grön sparris
  • 8 körsbärstomater
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 300 g färska räkor, skalade
  • 2 msk gräslök, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Skär torsken i mindre bitar. Salta på fisken ca 1 timme före tillagning.
  2. Koka upp vin, vatten, buljongtärning och citronpeppar.
  3. Slanta morötterna, strimla purjolök och fänkål, tärna palsternackan och skär sparrisen i mindre bitar.
  4. Lägg ner alla grönsaker i den varma vätskan. Tillsätt saffran och sjud tills grönsakerna blir nätt och jämnt mjuka (al dente).
  5. Låt de saltade fiskbitarna rinna av i ett durkslag. Sjud dem sedan 5 minuter i grytan.
  6. Toppa grytan med räkor och gräslök. Smaka av med salt och peppar.