• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp

Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp

7 steg att laga

21 ingredienser

45 m

Variera färskpotatisen - mosa den grovt och blanda med gräddfil och gräslök. Tillsammans med vitlöksstekta köttbullar blir det en härlig sommarrätt. 

läs mer
Kökets kurser
Promoruta Zeina baklava

Upptäck Mellanösterns smaker!
Gå Zeinas onlinekurs. 
Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner6 portioner

Köttbullar

  • 800 g köttfärs (av valfri sort)
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 2 klyfta vitlök, finhackade
  • 1 ägg
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • salt
  • peppar
  • klyfta vitlök, till stekning
  • smör, till stekning
  • olivolja, till stekning

Potatisstomp

  • 700 g färskpotatis
  • 1,5 dl gräddfil
  • 0,5 kruka gräslök
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 30 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blanda ströbröd med mjölk i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till köttbullarna.
  2. Arbeta gärna smeten med händerna. Rulla stora köttbullar av smeten.
  3. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna tillsammans med olivolja.
  4. Stek köttbullarna, 3-4 minuter på varje sida (kontrollera att de är tillagade rakt igenom), i omgångar i pannan tillsammans med vitlöksklyftor.
  5. Potatisstomp med gräddfil
    Koka färskpotatis tills de mjuknar, ca 15 minuter.
  6. Häll av potatisen och lägg tillbaka i kastrullen med smör, gräddfil, gräslök, salt, peppar och dijonsenap. Mosa slarvigt med en potatisstöt.
  7. Servera köttbullarna med potatisstompet.