Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp

Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp

21 ingredienser

45 m

Variera färskpotatisen - mosa den grovt och blanda med gräddfil och gräslök. Tillsammans med vitlöksstekta köttbullar blir det en härlig sommarrätt.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Köttbullar

  • 800 g köttfärs (av valfri sort)
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 ägg
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • salt
  • peppar
  • klyfta vitlök, till stekning
  • smör, till stekning
  • olivolja, till stekning

Potatisstomp

  • 700 g färskpotatis
  • 1,5 dl gräddfil
  • 0,5 kruka gräslök
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 30 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd

Köttbullar

  1. Blanda ströbröd med mjölk i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till köttbullarna.
  2. Arbeta gärna smeten med händerna. Rulla stora köttbullar av smeten.
  3. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna tillsammans med olivolja.
  4. Stek köttbullarna, 3-4 minuter på varje sida (kontrollera att de är tillagade rakt igenom), i omgångar i pannan tillsammans med vitlöksklyftor.

Potatisstomp med gräddfil

  1. Koka färskpotatis tills de mjuknar, ca 15 minuter.
  2. Häll av potatisen och lägg tillbaka i kastrullen med smör, gräddfil, gräslök, salt, peppar och dijonsenap. Mosa slarvigt med en potatisstöt.
  3. Servera köttbullarna med potatisstompet.