Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp

koket.se
Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp

21 ingredienser

45 m

Variera färskpotatisen - mosa den grovt och blanda med gräddfil och gräslök. Tillsammans med vitlöksstekta köttbullar blir det en härlig sommarrätt.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 800 g köttfärs (av valfri sort)
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 ägg
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • salt
  • peppar
  • klyfta vitlök, till stekning
  • smör, till stekning
  • olivolja, till stekning

Potatisstomp

  • 700 g färskpotatis
  • 1,5 dl gräddfil
  • 0,5 kruka gräslök
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 30 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda ströbröd med mjölk i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till köttbullarna.
  2. Arbeta gärna smeten med händerna. Rulla stora köttbullar av smeten.
  3. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna tillsammans med olivolja.
  4. Stek köttbullarna, 3-4 minuter på varje sida (kontrollera att de är tillagade rakt igenom), i omgångar i pannan tillsammans med vitlöksklyftor.

Potatisstomp med gräddfil

  1. Koka färskpotatis tills de mjuknar, ca 15 minuter.
  2. Häll av potatisen och lägg tillbaka i kastrullen med smör, gräddfil, gräslök, salt, peppar och dijonsenap. Mosa slarvigt med en potatisstöt.
  3. Servera köttbullarna med potatisstompet.