Vitlöksstekta köttbullar med färskpotatisstomp

25 röster
45 m
6

Variera färskpotatisen - mosa den grovt och blanda med gräddfil och gräslök. Tillsammans med vitlöksstekta köttbullar blir det en härlig sommarrätt. 

Visa mer
45 m
6
6 portioner

Du behöver

Köttbullar

  • 800 g köttfärs av valfri sort
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 ägg
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk finhackad basilika
  • 0,5 dl riven parmesan
  • salt
  • peppar
  • vitlöksklyftor till stekning
  • smör till stekning
  • olivolja till stekning

Potatisstomp

  • 700 g färskpotatis
  • 1,5 dl gräddfil
  • 0,5 kruka gräslök
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 30 g smör
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blanda ströbröd med mjölk i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till köttbullarna.
  2. Arbeta gärna smeten med händerna. Rulla stora köttbullar av smeten.
  3. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna tillsammans med olivolja.
  4. Stek köttbullarna, 3-4 minuter på varje sida (kontrollera att de är tillagade rakt igenom), i omgångar i pannan tillsammans med vitlöksklyftor.
  5. Potatisstomp med gräddfil
    Koka färskpotatis tills de mjuknar, ca 15 minuter.
  6. Häll av potatisen och lägg tillbaka i kastrullen med smör, gräddfil, gräslök, salt, peppar och dijonsenap. Mosa slarvigt med en potatisstöt.
  7. Servera köttbullarna med potatisstompet.
15 juni 2019

Laddar fler recept...