Vitlöksstekt oxfilé med råstekt potatis och rödvinssås

Vitlöksstekt oxfilé med råstekt potatis och rödvinssås
Foto: Tv4

Vitlöksstekt oxfilé med råstekt potatis och rödvinssås

20

9 steg att laga

27 ingredienser

1 h

Vitlöksstekt oxfilé med råstekt potatis och rödvinssås passar till vilken festlig middag som helst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Oxfilé stekt i vitlök

  • 1,5 kg oxfilé
  • 2 tsk salt
  • 5 krm peppar
  • 5 msk smör
  • 1 klyfta vitlök

Råstekt potatis

  • 11 fast potatis
  • 5 msk smör
  • 0,5 dl olivolja
  • 7 klyfta vitlök
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm torkad timjan

Rödvinssås

  • 4 schalottenlök, grovhackad
  • 2 morot, skivade medelstora
  • 4 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 msk rörsocker
  • 0,75 dl balsamvinäger
  • 4,5 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1,5 tsk soja
  • 4,5 dl vatten
  • 4 tsk majsstärkelse
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar

Garnering

  • 250 g grön sparris
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Oxfilé
    Putsa filén och krydda med salt och peppar ordentligt. Bryn filén runt om i stekpanna tills den fått fin stekyta tillsammans med hackad vitlök.
  2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek mitt i ugnen på 140 grader tills innertemperaturen är 50-60 grader, efter cirka 40 minuter. Ta ut köttet och linda in det i aluminiumfolie minst 10 minuter innan det skivas.
  3. Råstekt potatis
    Skala potatisarna och skiva dem tunt med hjälp av potatisskalaren och lägg i ett durkslag eller form. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Låt potatisen rinna av i ett durkslag.
  4. Värm en stekpanna och bryn en näve potatisskivor i taget med smör och olivolja. Lägg efterhand över en ugnsform, cirka 25x30 cm med höga kanter. När du brynt all potatis så tillsätter du pressad vitlök, rosmarin och timjan och blandar om.
  5. Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i cirka 30 minuter på 175 grader eller tills de är mjuka.
  6. Rödvinssås
    Fräs schalottenlök och morot i smör i en kastrull cirka 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare 1 minut.
  7. Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger och låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens. Häll på rött vin och koka utan lock till en tredjedel av vätskan återstår, cirka 15 minuter.
  8. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock cirka 10 minuter eller tills hälften återstår. Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Sila upp såsen. Smaka av med salt och peppar.
  9. Till servering
    Stek sparrisen i smör och salt till de mjuknar.