Vit kladdkaka med cheesecake

Vit kladdkaka med cheesecake
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Vit kladdkaka med cheesecake

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här vita kladdkakan toppad med key lime cheesecake och passionsfruktsspegel är en kladdkaka utöver det vanliga!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g vita chokladknappar
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • smör (till formen)

Key lime cheesecake

  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 limefrukter (ca 0,75 dl juice)
  • 400 g färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 ägg

Passionsfruktsspegel

  • 1 gelatinblad
  • 4 passionsfrukter
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 1 limefrukt, saften

Gör så här

Håll skärmen tänd

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta bort från värmen.
  3. Tillsätt de vita chokladknapparna och rör om tills allt har smält.
  4. Rör ner strösocker samt vetemjöl i kastrullen och blanda till en jämn smet.
  5. Knäck i ett ägg i taget och rör om ordentligt mellan varje.
  6. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är 22 cm i diameter. Smöra även kanterna och klä dem med bakplåtspapper.
  7. Häll smeten i formen och grädda på näst nedersta falsen i ugnen i 15–18 minuter. Kakan ska vara gräddad 3–4 cm in från kanten men fortfarande lös i mitten.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen i kylskåpet.

Cheesecake

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Mät upp grädden i en skål och vispa till luftig konsistens, ställ åt sidan.
  3. Vispa florsocker och färskost med en elvisp.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  5. Pressa ner saften från limefrukterna i en kastrull och värm upp. Ta av kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen. Rör om tills gelatinbladen smält. Låt sedan blandningen svalna något.
  6. Ringla ner blandningen i smeten under tiden som du vispar med elvispen.
  7. Vänd sedan ner den vispade grädden med en slickepott.
  8. Fördela blandningen över den vita kladdkakan i springformen.
  9. Täck springformen med plastfolie och låt den stå i kylskåpet i minst 5 timmar.

Passionsfruktsspegel

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter så att det mjuknar.
  2. Dela passionsfrukterna och skrapa ner fruktköttet i en kastrull.
  3. Tillsätt vatten samt socker och värm upp tills sockret har löst sig helt.
  4. Mixa försiktigt blandningen med en stavmixer (valfritt, men det ger mer saft) och sila sedan ner blandningen i en bunke för att få bort kärnorna.
  5. Pressa i limesaften och rör om.
  6. Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i den varma vätskan tills det smält helt.
  7. Låt smeten svalna tills den är ljummen, men fortfarande lös.
  8. Häll försiktigt passionsfruktsspegeln över den kalla cheesecakefyllningen.
  9. Ställ in i kylen och låt stelna i några timmar innan servering.