Vispad brieost med zucchinimarmelad

koket.se
Vispad brieost med zucchinimarmelad
Foto: Tv4
Jennifer Eriksson profilbild
Jennifer Eriksson profilbild

Vispad brieost med zucchinimarmelad

9 ingredienser

1 h

Har du hunnit testa den nya trenden att vispa brieost? Det blir underbart krämigt och gott! Här serveras osten med en fräsch marmelad gjord på zucchini.

Se Jennifer Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Zucchinimarmelad

  • 300 g zucchini
  • 2-3 cm färsk ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 limefrukter, zest från 1 och saft från båda

Vispad brieost och tunnbrödskex

  • 1 mjuka tunnbröd
  • olivolja
  • salt
  • ca 200 g brieost

Gör så här

Zucchinimarmelad

  1. Skiva zucchinin tunt, gärna med en mandolin.
  2. Skala och skär ingefäran i tunna stavar.
  3. Blanda ihop socker och vaniljsocker i en skål.
  4. Blanda ner zucchinin, ingefäran samt zest och saft från limen. Låt stå framme ett par timmar.
  5. Sockret ska lösas upp och zucchinin ska släppa ifrån sig vätska.
  6. När zucchiniblandningen är redo häller du ner blandningen i en kastrull och låter det koka i ca 10 minuter.
  7. Ta upp zucchinin ur kastrullen och lägg i en glasburk som rymmer 0,5 liter. Låt resterande vätska reducera och koka i ytterligare 5–10 minuter.
  8. Häll den reducerade vätskan över zucchinin i glasburken och låt svalna. Förvara i kyl!

Vispad brieost och tunnbrödskex

  1. Nu är det dags att vispa lite brieost och göra tunnbrödskex.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skär 2 cm breda strimlor av tunnbrödet. Pensla dem med olivolja och salta på båda sidor.
  4. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8–10 minuter. Låt sedan svalna.
  5. Hyvla bort de vita kanterna på brieosten och mixa den skalade brieosten slät och fluffig.

Servering

  1. Smeta ut osten på en tallrik, klicka på en rejäl klick zucchinimarmelad och skopa upp allt det goda med ett salt tunnbrödskex.