Vinkylar

Vinkylar - från budget till lyx!

Oavsett om du bor i en etta i stan eller har en fet vinkällare - det finns vinkylar för alla ändamål och platser. Om du alltid drömt om en vinkyl - här ger vi bästa tipsen!

Vad ska man tänka på när man köper en vinkyl? 

1. Vad ska du ha vinkylen till?

Lagring eller servering? Vill du långtidslagra flaskor med en stabil temperatur på 12 grader ja då kanske du behöver ett vinförvaringsskåp. Skillnaden är att i långtidsförvaring är luftfuktigheten viktig och dessa skåp brukar också ha trähyllor för att minimera vibrationer i skåpet. Vill du däremot ha serveringsfärdiga flaskor, då kan det vara en idé att satsa på en kyl med två olika kylzoner. På så sätt kan du både förvara rött i 14-16 grader och vitt och rosé i  6-8 grader.

2. Energi

Kolla upp vilken energiklass och förbrukning vinkylen har. Generellt sett förbrukar vinkylar mer ström än ett vanligt kylskåp och elräkningen kan oväntat dra iväg om du har en vinkyl hemma. Många vinkylar landar på energiklass G, så ett tips är att leta efter en så miljövänlig vinkyl som möjligt.

Från 1:a december 2021 avvecklas de gamla energimärkena helt - läs om den nya märkningen här >>

3. Placering

Det här är A och O när du letar vinkyl. Ska den vara fristående, inbyggt (som ersätter ett köksskåp) eller en integrerad (som passar in i en köksmodul) i köket? Det viktigaste att komma ihåg är att skåpet ska kunna suga in frisk luft i botten framtill och släppa ut varm luft uppåt och baktill. Därför är det viktigt att välja rätt modell för sitt syfte. Vinkylar med glasdörr ska inte heller placeras i direkt solljus. Se i sådana fall till att du har uv-skyddat glas på vinkylen - något många vinkylar har idag.

4. Ljudet

De flesta vinkylar har en ljudnivå på 35-45 decibel (jämför kylskåp 35 dB, diskmaskin 45-50 dB) Vinkylar låter alltså lite mer än ett kylskåp, Ljudsvaga vinskåp räknas från ca 40 dB eller mindre. Vinkylar med enbart en temperaturzon och mer massiva glasdörrar ger lägre ljud.

(Källa: Wineandbarrels.se, Vinkylen.se och Tretti.se.)

Här är 8 vinkylar i olika prisklasser och storlekar.

1 Vägghängd vinkyl, Vinkylen.se, 1795 kr

Vinkyl med plats för 4 vinflaskor och som går att montera på väggen. Hyllplan i trä. Energiklass: A ( 130 kW/ år). Ljudnivå: 38 dB

2 Fristående vinkyl, Kitchentime.se, 1999 kronor.

Liten fristående vinkyl med utrymme för 6 flaskor. Energiklass: A (132 kWh/år). Ljudnivå: 30 dB.

3 Två-zons-vinkyl, Kitchentime.se, 2269 kronor.

Utrymme för 12 flaskor. Energiklass: C (193 kWh/år) . Ljudnivå: 43 dB.

 

4 Inbyggd smal vinkyl, Elon 5695 kronor.

Praktiskt smal vinkyl med utrymme för 7 flaskor och med en UV-skyddad glasdörr. Energiklass C (215 kWh/år). Ljudnivå 39 dB.

5 Inbyggd, energisnål vinkyl, Vinlagring.se, 9995 kr

Utdragbara hyllplan i bokträ med plats för 20 flaskor. Energiklass A+. Ljudnivå 40 dB.

6 Energisnål, integrerad vinkyl, Elgiganten, 14295 kronor.

Utrymme för 24 flaskor. Energiklass A+. Ljudnivå 38 dB.

7. Hel-integrerad vinkyl, Vinlagring.se, 14495 kronor.

Vinkyl som du helt bygger in i ditt köksskåp med plats för 50 flaskor. Energiklass E. Ljudnivå 40 dB.

8 Stort vinkylskåp med två zoner, Wineandbarrels.se, 32599 kronor.

Stilfullt vinkylskåp med plats för 190 flaskor och med två olika kylzoner. Fungerar både som fristående eller inbyggnad. Energiklass G (enligt nya energimärkningen). Ljudnivå 38 dB.

Läs mer om den nya energimärkningen på vitvaror här!