Vinbladsdolmar på Mandelmanns vis

Vinbladsdolmar på Mandelmanns vis
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Vinbladsdolmar på Mandelmanns vis

16 ingredienser

Mandelmanns vinbladsdolmar är fyllda med färska kryddor och goda bönor. Passar utmärkt att ta med på utflykt som picknick!

Tips! Har man inte vinblad hemma så fungerar det utmärkt med kål- eller mangoldblad.

Tips! Istället för nakenkorn kan man använda matvete.

Ingredienser

  • 2 dl nakenkorn
  • 250 g baljväxter, alternativt till exempel borlottibönor
  • 16 vinblad
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • lagrad ost
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 2 msk dill, nyhackad
  • 2 msk färsk mynta, nyhackad
  • 1 tsk korianderfrön, mortlade
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 2 dl vatten, hett
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron, saften och skalet

Gör så här

Förberedelser

  1. Blötlägg nakenkornet över natten i dubbelt så mycket vatten som korn och koka sedan i ungefär 40 minuter. Förkoka även baljväxterna som används.

Tillagning

  1. Skölj vinbladen genom att koka upp vatten i en kastrull och koka dem i 2 minuter. Ta upp dem och lägg dem i kallt vatten i ca 3 minuter och låt dem sedan rinna av på en handduk.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör, det ska inte ta färg. Låt sedan löken svalna.
  4. Mosa ihop borlottibönorna nästan som en hummus. Blanda sedan i löken, nakenkorn, ost, persilja, dill, mynta, korianderfrön, salt och peppar till en fin smet.
  5. Ta bort skaften på vinbladen och lägg ut ett blad i taget. Klickar på smeten, vik in kanterna och rulla ihop till ett litet paket.
  6. Placera rullarna tätt med skarven nedåt i en ugnsform och tillsätt 2 dl hett vatten, så att det knappt täcker. Häll sedan på olivolja, citronsaft och citronskal. Tänk på att inte riva för djupt på citronen så att det bittra vita skalet kommer med.
  7. Ställ in formen i ugnen och grädda dolmarna i 50 minuter. Ös dem var tionde minut med skyn som bildas i formen så dolmarna inte blir torra. Låt dolmarna sedan kallna i spadet.
  8. En perfekt maträtt att ha med på en picknick eller utflykt!