Vinbärsrutor med maräng

Vinbärsrutor med maräng
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Vinbärsrutor med maräng

16 ingredienser

1 h

Vinbärsrutor med maräng och lättvispad grädde är perfekta kakor att baka och bjuda på till fikat idag. Syrligt, sött, mjukt och krispigt i en och samma tugga gör dem smått oslagbara.

Ingredienser

portioner14 - 16 bitar

Kakbotten

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 2 dl röda vinbär

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • ev 50 g mandelspån

Fyllning och dekor

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • blandade bär, färska (vinbär, hallon eller jordgubbar)
  • florsocker
  • blandade örter (eller blommor)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Kakbotten

  1. Vispa rumsvarmt smör och socker till en krämig konsistens.
  2. Tillsätt en äggula i taget under omrörning.
  3. Tillsätt mjölken och rör om.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål med en gaffel.
  5. Sikta ner mjölblandningen i smeten med hjälp av en finmaskig sil. Rör runt till en jämn smet.
  6. Ta fram en långpanna som är cirka 30x40 cm och klä den med ett bakplåtspapper.
  7. Häll smeten i formen och bred ut till ett jämnt lager.
  8. Strö ut röda vinbär över smeten.

Maräng

  1. Vispa äggvitor till ett luftigt, fast och vitt skum. Tillsätt lite socker taget under konstant vispning.
  2. När allt socker är tillsatt så fortsätt vispa tills du har en fast maräng.
  3. Bred ut marängen över kaksmeten och strö eventuellt på mandelspån.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.
  5. Skär kakan i rutor och dra loss bakplåtspappret.

Fyllning och dekor

  1. Vispa grädden med lite strösocker tills den får en lättvispad konsistens.
  2. Dekorera med färska bär, pudra över florsocker och toppa med ätbara örter eller blommor.