Vinbärsrutor med maräng
Vinbärsrutor med maräng
16 ingredienser
1 h
Vinbärsrutor med maräng och lättvispad grädde är perfekta kakor att baka och bjuda på till fikat idag. Syrligt, sött, mjukt och krispigt i en och samma tugga gör dem smått oslagbara.
Ingredienser
Kakbotten
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 5 äggulor
- 0,5 dl mjölk
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ca 2 dl röda vinbär
Maräng
- 5 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- ev 50 g mandelspån
Fyllning och dekor
- 5 dl vispgrädde
- 1 msk strösocker
- blandade bär, färska (vinbär, hallon eller jordgubbar)
- florsocker
- blandade örter (eller blommor)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Kakbotten
- Vispa rumsvarmt smör och socker till en krämig konsistens.
- Tillsätt en äggula i taget under omrörning.
- Tillsätt mjölken och rör om.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål med en gaffel.
- Sikta ner mjölblandningen i smeten med hjälp av en finmaskig sil. Rör runt till en jämn smet.
- Ta fram en långpanna som är cirka 30x40 cm och klä den med ett bakplåtspapper.
- Häll smeten i formen och bred ut till ett jämnt lager.
- Strö ut röda vinbär över smeten.
Maräng
- Vispa äggvitor till ett luftigt, fast och vitt skum. Tillsätt lite socker taget under konstant vispning.
- När allt socker är tillsatt så fortsätt vispa tills du har en fast maräng.
- Bred ut marängen över kaksmeten och strö eventuellt på mandelspån.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.
- Skär kakan i rutor och dra loss bakplåtspappret.
Fyllning och dekor
- Vispa grädden med lite strösocker tills den får en lättvispad konsistens.
- Dekorera med färska bär, pudra över florsocker och toppa med ätbara örter eller blommor.