Tommy Myllymäki - vilka knivar använder proffsen

Vilka knivar är bäst i köket? Kolla in Tommy Myllymäkis knivguide

Med de här tre köksknivarna i lådan kan du laga mat som ett proffs. Se klippet där Tommy Myllymäki visar vilka typer av knivar han använder mest.
koket.se
Tommy Myllymäki - vilka knivar använder proffsen

Jag tycker att man klarar sig på 3-4 olika sorters knivar, du behöver inte ha en hel knivväska som jag har som är professionell.

I onlinekursen Bli en mästare på såser bjuder kocken Tommy Myllymäki på massor av tips och trix som gör dig bättre i köket i allmänhet och såklart på att fixa goda såser i synnerhet. I klippet ovan pratar han om kockens kanske viktigaste vapen - kniven - och tipsar om 3 bra knivar som man kommer riktigt långt med i hemmaköket.
Se trailer för Tommy Myllymäkis kurs

1. Klassisk kockkniv

-Jag föredrar en som inte är så lång, max 20 cm i bladen kanske så att den blir lagom tung och lätt att handskas med. Har du en väldigt stor kniv blir det jobbigt att hacka små saker med den. En lite mindre kniv går däremot jättebra att använda till stora saker också.

2. Trancherkniv

-Det är bra att ha en kniv med flexibelt blad. Här tänker många på filéknivar som man filéar fisk med men det är inte en sådan jag menar. En lite längre trancherkniv med svikt i bladet går jättebra att använda till att filéa till exempel lax och abborre med men du kan också tranchera kött med den.

3. Grönsakskniv

-Jag älskar de här små knivarna, en riktigt favorit! Grönsakskniv använder jag när när jag ska hacka små saker på restaurangen, lök till exempel. När jag har tävlat har jag nog använt en sån här kniv allra mest! Perfekt när man ska ha precision, exakthet och komma nära.