Vildsvinsburgaren

Vildsvinsburgaren

Av: Pernilla Elmquist, Jens Almgren

Från: Nyhetsmorgon

34 ingredienser

12 h

Den här matiga vildsvinsburgaren kommer bli en riktig favorit med alla sina läckra tillbehör!

Ingredienser

portioner

Del 1

  • ca 1 kg fläskkarré (av vildsvin)
  • salt
  • peppar
  • 1 gul lök
  • 1 äpple (svenskt)
  • 1 palsternacka
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g rimmat fläsk
  • 100 g smör
  • 5 dl viltfond (5 dl vatten + 4 msk konc. viltfond)
  • 10 enbär (krossade)
  • 1 lagerblad

Del 2

  • 50 g smör
  • vildsvin, draget
  • ca 3 dl fond (från grytkoket)
  • ca 1 krm viltsalt (se nedan)

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • ca 4 msk pepparrotskräm (se nedan)
  • 200 g syrad vitkål (se nedan)
  • 4 msk rårörda lingon (se nedan)
  • färsk kruspersilja, hackad

Pepparrotskräm

  • 2 dl basgräddfil
  • 3 msk färsk pepparrot, finriven
  • 0,5 tsk salt
  • vitvinsvinäger

Syrad vitkål

  • 200 g vitkål
  • 0,5 msk flingsalt
  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk färsk kruspersilja, hackad

Rårörda lingon

  • 250 g lingon (nyplockade svenska eller frysta)
  • 1 dl strösocker

Viltsalt

  • 1 msk enbär
  • 2 msk flingsalt
  • 1 tsk torkad timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 85 grader varmluft eller 100 grader vanlig ugn.

Del 1

  1. Putsa karrén och ta bort hinnor, men spara allt fett. Salta och peppra runtom.
  2. Skär lök, äpple och palsternacka i klyftor. Behåll skalet på äpplet och palsternackan. Krossa vitlöksklyftorna.
  3. Skär bort svålen på fläsket (om den finns kvar) och skär sedan köttet i grova bitar.
  4. Smält smöret i en järngryta som tål ugn.
  5. Bryn grönsaker, äpple och fläsk. Lägg i köttet.
  6. Häll på viltfonden, tillsätt enbär och lagerblad. Koka upp på spisen och sätt in grytan i ugnen med lock. Koka över natten, eller i 12 timmar. Köttet ska vara så mört att det faller isär.
  7. Plocka upp karrén ur grytan och placera på en tallrik eller i en skål.
  8. Koka ihop fonden som är kvar i grytan tills ca 3 dl återstår. Sila bort grönsaker och äpple.
  9. Dra isär karrén i strimlor med hjälp av två gafflar.

Del 2

  1. Bryn smöret i en stor stekpanna och lägg i det dragna köttet.
  2. Häll på fonden och låt koka in tills köttet får lite yta. Krydda med viltsalt.

Tillbehör

  1. Skär bröden på mitten. Värm lock och botten i ugn, torr stekpanna eller brödrost.
  2. Bred pepparrotskräm på botten och lock.
  3. Lägg syrad vitkål och vildsvin på botten.
  4. Toppa med rårörda lingon och kruspersilja
.
  5. Lägg på locket och ät direkt!

Pepparrotskräm

  1. Blanda ingredienserna väl med en sked.

Syrad vitkål

  1. Strimla kålen fint. Använd gärna mandolin.
  2. Blanda vitkål, salt och vinäger i en bunke. Låt dra i minst en halvtimme utan lock.
  3. Krama kålen med händerna så att salt och vinäger verkligen tränger in i kålen.
  4. Häll av överflödig vätska.
  5. Tillsätt kruskruspersilja och blanda väl.

Rårörda lingon

  1. Rensa och skölj lingonen ordentligt. Alternativt tina de frysta. Lägg dem i en rymlig skål.
  2. Blanda lingon och socker och rör om med en sked i omgångar tills sockret löst sig.

Viltsalt

  1. Mortla enbären till ett grovt pulver. Tillsätt flingsalt och timjan och mortla lite till så att du får ett fint salt.