Vietnamesiska köttbullar med dippsås

Vietnamesiska köttbullar med dippsås
Maria Zihammou
Maria Zihammou

Vietnamesiska köttbullar med dippsås

Av: Maria Zihammou

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

30 m

"Vietnamesiska köttbullar med saftig fläskfärs är en fantastiskt läcker rätt. Servera med krispiga grönsaker och nykokta nudlar. Eller som här med dressingen nouc cham som balanserar upp alla goda smaker." /Maria Zihammou

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 500 g fläskfärs
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • neutral matolja, till stekning

Nouc Cham

  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 thaichilifrukt, finhackad (röd eller spansk pepparfrukt)
  • 2 limefrukter, pressad saft
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl vatten, kokett
  • 3 msk strösocker

Servering

  • 0,5 spetskål
  • 0,5 gurka
  • 1 morot
  • 2-3 msk färsk koriander, grovhackad
  • 0,5 dl jordnötter, grovhackade

Gör så här

Köttbullar

  1. Lägg färsen i en bunke.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Blanda ner samtliga ingredienser ordentligt i färsen.
  4. Forma små köttbullar av färsen och stek i en stekpanna med olja tills de är genomstekta och frasiga.

Nouc Cham

  1. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och häll upp i en skål.

Servering

  1. Skär kålbladen i mindre portionsbitar och lägg ut på ett fat.
  2. Skala och kärna ur gurkan och skär den i tunna strimlor, eller finhacka den.
  3. Skala och skär moroten i tunna strimlor med en julienneskärare eller en vass kniv.
  4. Fördela köttbullarna i kålbladen och toppa med strimlade grönsaker, örter och hackade jordnötter.
  5. Ringla över någon matsked dressing och servera resten vid sidan om.