Vetekrans fylld med blåbärskräm

8 röster
2,5 h

Saftig krans på vetedeg med en fyllning av vaniljkräm, mandel och blåbär. En riktigt god bullkrans som kommer att imponera på gästerna.

Visa mer
2,5 h

Du behöver

Vetedeg

  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 30 g jäst
  • 8 g kardemummakärnor, stötta i mortel
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 55 g ägg (1 st)
  • 100 g smör, rumstempererat

Vanilj- och mandelkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 150 g mjölk (1,5 dl)
  • 45 g äggula (3 st)
  • 65 g strösocker (0,75 dl)
  • 25 g majsstärkelse (ca 3 msk)
  • 30 g smör
  • 100 g sötmandel
  • 1 bittermandel, finriven
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 6 g majsstärkelse (2 tsk)

Blåbär till fyllningen

  • 100 g frysta blåbär
  • 16 g majsstärkelse (2 msk)
  • 25 g strösocker (2 msk)

Glasyr

  • 1 msk blåbärspuré (mixade och silade blåbär)
  • 1 dl florsocker

Övrigt

  • 1 ägg, uppvispat
  • 0,5 dl pärlsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Vetedeg
    Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt alla övriga ingredienser utom smöret. Kör allt till en deg i en maskin med degkrok.
  2. Tillsätt smöret i tärningar. Kör maskinen till en blank och fin deg. Låt vila ca 40 minuter under bakduk.
  3. Vanilj- och mandelkräm
    Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp.
  4. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse (3 msk). Häll i lite av mjölken i äggblandningen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud så att det tjocknar. Vispa hela tiden. Tillsätt smöret. Täck med plastfolie täckt mot krämens yta. Ställ i kylen.
  5. Skålla mandeln. Mixa mandeln. Tillsätt sockret och fortsätt mixa, tillsätt ev lite vatten om det behövs. Konsistensen ska bli som mandelmassa.
  6. Blanda ner mandelkrämen i vaniljkrämen. Tillsätt resterande majsstärkelse (2 tsk).
  7. Blåbär till fyllningen
    Blanda ihop blåbär, majsstärkelse och strösocker.
  8. Kavla ut degen rektangulärt. Bred på vanilj- och mandelkräm. Strö över blåbären. Rulla ihop till en rulle.
  9. Forma till en krans på en bakpappersklädd plåt. Klipp kransen. Låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.
  10. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
  11. Sätt ugnen på 190 grader, varmluft.
  12. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  13. Glasyr
    Rör ihop florsocker med blåbärspuré till en slät glasyr. Ringla över kransen.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...