Vegoburgare med sötpotatispommes och tryffelmajo

Vegoburgare med sötpotatispommes och tryffelmajo
Foto: Frida Wismar
Sofia Henriksson
Sofia Henriksson

Vegoburgare med sötpotatispommes och tryffelmajo

39 ingredienser

1 h 30 min

"Nu ska jag berätta hemligheten med den perfekta vegetariska hamburgaren med den krispigaste sötpotatispommesen, och till det tryffelmajo! Det här kommer att förgylla vilken grillkväll som helst! Jag och mina kompisar i Lund jobbade länge på hur vi skulle få till en hamburgerbiff med ordentligt tryck i smakerna, och som samtidigt höll ihop i en fin konsistens. Med facit i hand gjorde vi riktigt bra ifrån oss!" /Sofia

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 1 schalottenlök
  • 4 skogschampinjoner
  • 1 klyfta svart vitlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 6 hasselnötter
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk citron, saften
  • 0,5 stjälkselleri
  • 2 msk japansk soja
  • 800 g kidneybönor, kokta blötlagda
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 ägg (alternativt 1 msk chiafrön och 1 msk vatten för vegansk)
  • 2 msk vetemjöl
  • olja
  • smör

Sötpotatispommes

  • 600 g sötpotatis
  • 1,5 l frityrolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad

Tryffelmajo

  • 2 dl rapsolja
  • 1 ägg
  • 2 tsk vitvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk tryffelolja
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • 1 bifftomat
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 3 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 8 skivor cheddarost
  • 4 hamburgerbröd

Gör så här

Tryffelmajo

  1. Mixa alla ingredienser med en stavmixer till fin konsistens, tillsätt mer olja för att få den tjockare. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Skiva bifftomaten, ringla över olivolja och lite salt och sätt åt sidan.
  3. Skär löken i ringar, cirka 2 mm tjocka. Stek den långsamt i smöret tills den är alldeles mjuk och har fin färg. Tillsätt soja, socker och vatten och stek tills vattnet avdunstat. Smaka av med salt.

Sötpotatispommes

  1. Skär tunna stavar av sötpotatisen och lägg i kallt vatten i en timme. Ta upp och torka av ordentligt med handduk eller hushållspapper. Hetta upp oljan till 160 grader. Fritera i cirka fem minuter, ta upp och lägg på ett galler med hushållspapper. Fritera sedan igen i 180 grader i tre minuter eller tills de fått fin färg. Ta upp och torka igen. Lägg i en skål och krydda med salt, svartpeppar och persilja.

Hamburgare

  1. Finhacka schalottenlök och skogschampinjoner. Mixa svart vitlök, vitlök, hasselnötter, honung, citron, selleri och soja i en food processor till en fin blandning. Häll ner kidneybönorna i mixern och mixa snabbt men så att det inte blir helt finmalet.
  2. Tillsätt lök, champinjoner och dijonsenap. Smaka av med salt och riktigt ordentligt med nymald svartpeppar.
  3. Tillsätt ett ägg eller chiablandningen, och till sist mjölet.
  4. Blanda och forma biffar. Stek dem i riktigt med olja och smör i cirka fyra minuter per sida eller på grillen.
  5. Lägg på ostskivor låt dem smälta.
  6. Lägg biffarna på bröden, toppa med en bifftomatskiva, karamelliserad lök och tryffelmajonnäs.