Vegetarisk spaghetti bolognese, Siri Barjes recept

123 röster
20 m
4
Spaghetti veggie bolognese

Perfekt bjudmat, perfekt matlådemat och perfekt sportlovsmat - så beskriver Siri Barje denna vegetariska bolognese som är fylld med god smak! Köttfärssåsen förbereder du enkelt och sedan reder den sig själv i ugnen där den får stå till sig och bli sådär riktigt mustig och god. 

20 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 4 klyfta vitlök
  • 3 morötter (3 små eller 2 stora)
  • 300 g rotselleri (liten)
  • 300 g vegofärs, fryst
  • rapsolja (att steka i)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk soltorkad tomatcrème
  • 4 dl rött vin (alkoholfritt)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • spaghetti (till servering)
  • pastavatten
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • peppar
  • olivolja (efter smak)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en ugnsfast gryta.
  2. Skala lök och vitlök och hacka smått.
  3. Riv morot och rotselleri grovt.
  4. Stek färsen tills gyllene i olja. Häll på mer olja och tillsätt grönsakerna. Stek tills de har fått lite färg.
  5. Häll på tomatpuré och soltorkad tomatpasta och låt steka någon minut. Häll på vin, krossade tomater, grönsaksbuljongtärningar och salt, låt koka ihop.
  6. Ställ grytan i ugnen i ca 2 timmar med lock på.
  7. Finhacka persiljan.
  8. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackning. Sleva sedan över spaghettin i köttfärssåsen med litegrann av pastavattnet, strö över persilja.
  9. Smaka av med salt, peppar och olivolja och servera!
  10. Glöm inte att matsortera skal från grönsakerna för en mer hållbar matlagning och njut av din vegetariska bolognese.
22 februari 2020