Vegetarisk bibimbap

koket.se
Vegetarisk bibimbap
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Vegetarisk bibimbap

23 ingredienser

45 min

En favoriträtt från Korea - Jennies populära recept på bibimbap i vegetarisk version med goda grönsaker, ris och hetsös sås.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,5 gurka
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 msk gochugaru
  • 2 morötter (stora)
  • 200 g böngroddar (färska)
  • 0,5 msk sesamolja (till böngroddarna)
  • 0,5 msk rostade sesamfrön
  • 400 g champinjoner
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja (till svampen)
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 4 ägg
  • 30 g mâchesallad (eller färsk spenat)
  • 4 port japanskt ris, kokt
  • kimchi
  • neutral olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Bibimbapsås

  • 3 msk gochujang
  • 1 msk vatten
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Blanda ihop allt till bibimbapsåsen.
  2. Skär gurkan i tunna skivor. Salta lätt och lägg i en skål. Häll på risvinäger och låt stå i 10 minuter. Häll sedan av all vätska och blanda med gochugaru. Ställ åt sidan.
  3. Skala moroten med potatisskalare. Släng skalet, skala sen vidare runtom till moroten är slut. Strö på lite salt och ställ åt sidan.
  4. Koka upp 2 liter vatten. Lägg böngroddarna i ett durkslag eller sil. Häll det kokande vattnet över, spola sen av groddarna med iskallt vatten. Låt droppa av väl. Blanda sen med 0,5 msk sesamolja, sesamfröna och smaka av med salt.
  5. Skiva svampen. Blanda soja, sesamolja, socker och rivna vitlöksklyftor. Stek svampen på hög värme i lite olja till den fått fin färg. Sänk värmen till medel och häll på den förberedda såsen och låt steka in i någon minut.
  6. Stek äggen sunny side up.
  7. Bottna serveringsskålar med ris. Toppa med den stekta svampen, gurkan, moroten, böngroddar, mâchesallad samt ägg. Om du har kimchi på lut, lägg på lite av det med. Servera genast
  8. med den heta bibimbapsåsen.