Veganska kärleksmums

POPULÄRT
Veganska kärleksmums
Foto: Helén Pe
Frida Svanberg profilbild
Frida Svanberg profilbild

Veganska kärleksmums

Av: Frida Svanberg

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h 30 m

"Det här är ett recept som ligger mig varmt om hjärtat! Det är nämligen mitt mest populära recept och jag förstår verkligen varför. Chokladkakan är ljuvligt saftig och glasyren är mer som en kräm som smakar mycket kaffe. Det här är den perfekta kakan, alla gånger!" /Frida Svanberg

Ingredienser

portioner bitar

Chokladkaka

  • 300 g kikärtsspad [3 dl]
  • 450 g strösocker [5 dl]
  • 80 g kakao [2 dl]
  • 360 g vetemjöl [6 dl]
  • 80 g majsstärkelse [1 dl]
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 15 g bakpulver [1 msk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 200 g växtdryck [2 dl]

Glasyr

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 10 g vaniljsocker [2 tsk]
  • 50 g kaffe [0,5 dl]
  • 3 msk växtbaserad grädde
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 500 g florsocker [1 förp]

Garnering

  • riven kokos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa kikärtsspad och strösocker tills det blir vitt och luftigt, det tar ungefär 30 sekunder med elvisp. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta ned dem i smeten. Rör ihop.
  2. Smält margarinet på svag värme och rör ned det i smeten tillsammans med växtdrycken. Blanda till en jämn, klumpfri smet. Bred ut smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, och grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  3. Gör glasyren medan kakan svalnar. Smält margarinet i en kastrull och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en len kräm. Ställ åt sidan för att svalna något.
  4. Gör hål i hela kakan med ett sugrör och bred på ett tunt lager glasyr så att den fyller hålen, det kommer att göra kakan extra saftig. Bred sedan på resten av glasyren på kakan och toppa med kokosflingor. Skär i 24 bitar.