Veganska chokladbollar på 5 ingredienser

POPULÄRT
Veganska chokladbollar på 5 ingredienser
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Veganska chokladbollar på 5 ingredienser

5 ingredienser

15 m

Dessa saftiga veganska chokladbollar svänger du snabbt och enkelt ihop i din matberedare! Om du vill göra dem extra fina (till påsk till exempel) så kan du blanda kokosen med färggranna pulver såsom gurkmeja, samt rosa pitaya och blå spirulina (finns i onlinebutiker). Om dadlarna blivit hårda så skär dem i små bitar, lägg i en skål, häll på 2 msk varmt vatten och låt stå i ca 30 minuter så att de blir mjuka igen.

Ingredienser

portioner bollar
 • 14 dadlar, urkärnade och mjuka
 • 4 msk kokosolja
 • 3 msk kakao (gärna raw)
 • 2 dl havregryn (glutenfria om du vill)
 • 1,5 dl riven kokos
 • ev. 1 tsk färgglatt pulver (t.ex. gurkmeja, rosa pitaya, blå spirulina)

Gör så här

 1. Mixa dadlar, kokosolja, kakao, havregryn och 0,5 dl riven kokos i matberedare i 1-2 minuter tills smeten gått ihop och börjat klumpa sig.
 2. Rulla till runda bollar och lägg på ett fat.
 3. Om du vill ha färgglad kokos på bollarna så följ detta steg! Till 1 dl kokos är det lagom med 1 tsk färgglatt pulver. För att göra gul, rosa och blå kokos så dela upp 1 dl kokos i tre separata små skålar och tillsätt 1/3 tsk av resp. pulver i varje skål. Rör runt med en sked.
 4. Rulla bollarna i kokos. För att få kokosen att fastna ordentligt så brukar jag ha lite kokos i handen, lägga en boll på, strö över mer kokos och försiktigt krama in kokosen. Om du använder färgad kokos så tvätta händerna emellan färgerna.
 5. Förvara bollarna i kylen tills det är dags att äta dem.