Vegan milky hazel and tahini cookie

Vegan milky hazel and tahini cookie
13 ingredienser
30 m + tid i kyl
Tahinipasta, choklad och hasselnötter blir en riktigt god kombination i de här lyxiga cookiesen.
Ingredienser
- 150 g veganskt smör, tärnat och kylskåpskallt (veganblock eller Carlshamn)
- 50 g tahinipasta
- 15 g kokosolja
- 130 g ljust muscovadosocker
- 100 g strösocker
- 320 g vetemjöl
- 30 g dinkelmjöl
- 20 g majsstärkelse
- 5 g bakpulver [1 tsk]
- 2 g salt
- 65 ml växtbaserad mjölk
- 160 g vegansk ljus choklad, grovhackad
- 100 g hasselnötter, rostade
Gör så här
- Lägg veganskt smör, tahini och kokosolja i en mixer (eller i bunken till degblandaren med flatblandare) och mixa på medelhastighet i 15 sekunder tills smöret börjar brytas upp.
- Tillsätt de båda sockersorterna och mixa ca 0,5 minut tills allt är grovt blandat. Skrapa ner smöret från bunkens sidor.
- Blanda vetemjöl, dinkelmjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt i en separat bunke.
- Tillsätt de torra ingredienserna i smörmixen i två omgångar, mixa 15 sekunder mellan varje gång tills allt precis är blandat. Skrapa bottnen mellan varven.
- Tillsätt växtbaserad mjölk och mixa degen jämn och slät.
- Avsluta med att hälla i choklad och hasselnötter och mixa på låg hastighet tills det är grovt blandat i degen.
- Skopa upp 75 g stora degbollar (1 rågad glasskopa eller ca 3 msk) till ca 15 cookies.
- Lägg degbollarna i en burk med lock, eller på en bricka som du täcker med plastfolie.
- Låt vila i kylen i minst 3 timmar, men gärna över natten.
- Sätt ugnen på 190 grader varmluft, alternativt 210 grader vanlig ugnsvärme.
- Placera kakorna med ca 5 cm mellanrum på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Baka mitt i ugnen i 9–10 minuter tills kakorna är klara.
- Baka en plåt i taget om du inte använder varmluft. De ska ha flutit ut något, rest sig och börjat få fast yta men fortfarande vara lite glansiga utan att bli krackelerade.
- Ta ut och låt cookiesarna svalna i 5 minuter på plåten. Flytta sedan över dem till ett galler och låt svalna i ytterligare 10–15 minuter.