Västerbottenplättar med skogssvamp och limesmör

Västerbottenplättar med skogssvamp och limesmör
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Västerbottenplättar med skogssvamp och limesmör

18 ingredienser

Västerbottenost passar bra ihop med svamp. Hittar du inte just de sorter vi föreslår kan du byta ut svampen mot annan sort.

Ingredienser

portioner

Plättar:

  • 2,5 dl Västerbottensost, riven
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 150 g potatis
  • 0,5 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, att steka i

Svamp:

  • 250 g kantareller
  • 250 g små färska champinjon
  • 1 schalottenlök
  • smör, att steka i

Limesmör:

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk limejuice, pressad
  • 1 liten röd spansk peppar
  • salt

Gör så här

  1. Limesmör: Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och hacka fruktköttet fint. Skär gräslöken smått. Skala och riv ingefäran fint. Rör smöret mjukt och blanda ner gräslök, ingefära, limejuice och chilifrukt. Forma sedan smöret till en rulle med hjälp av plastfolie, låt det ligga kallt. Skär i skivor före servering.
  2. Plättsmet: Koka och pressa potatisen. Blanda äggen och hälften av grädden så att gulan och vitan rörs ihop. Tillsätt pressad potatis, vetemjöl, osten och resten av grädden och blanda till en jämn smet. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala och hacka schalottenlöken, fräs den i smör och tillsätt svampen. Stek tills den fått rikligt med färg. Stek plättar av smeten och servera dem med svampen och limesmöret.