Västafrikanska munkar - puff puff

POPULÄRT
Västafrikanska munkar - puff puff
Foto: Zeina Mourtada
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Västafrikanska munkar - puff puff

20

7 ingredienser

1 h 15 m

Friterade bollar gjorda på vetedeg med jäst i. Välj att smaksätta med antingen kanel eller muskot. Puff puff är godast att äta nyfriterade men kan även serveras några timmar efter fritering.

Ingredienser

 • 4,5 dl vatten, ljummet
 • 8 dl vetemjöl
 • 2 tsk torrjäst
 • 1-1,5 dl strösocker (justera sötma efter smak, jag har i 1 dl socker)
 • 0,5 tsk muskot (eller kanel)
 • 0,5 tsk salt
 • olja, till fritering

Gör så här

 1. Blanda jäst med ljummet vatten och 1 msk socker i en bunke och låt stå i 10 minuter.
 2. Sikta ner övriga ingredienser i vätskan och vispa smeten klumpfri. Täck bunken med en plastpåse och täck sedan med en bakduk. Ställ bunken i rumstemperatur, gärna på en varm plats som vid ett element. Låt smeten jäsa i ca 45-60 minuter.
 3. Hetta upp olja till ca 180 grader i en kastrull/gryta. Ta lite smet med en matsked och droppa ner smeten i oljan. Jag oljar mina fingrar och drar ner smeten från skeden med fingrarna och försöker samtidigt forma en någorlunda rund boll innan jag droppar ner smeten i oljan. Det kan vara svårt att få till snygga runda bollar eftersom smeten är ganska lös men efter att man friterat ett par stycken får man in tekniken. Det är inte hela världen om man inte lyckas forma perfekta runda bollar, dom blir supergoda ändå.
 4. Fritera ca 2-3 minuter på varje sida. Tänk på att inte ha för hög temperatur på oljan när du friterar, då riskerar bollarna att bli stekta utanpå men degiga inuti.
 5. När bollarna är gyllene lyfter du upp dem från oljan med en hålslev och låter dem rinna av på papper. Pudra över florsocker och servera! Puff puff är allra godast nyfriterade men kan även serveras några timmar efter fritering. De smakar som bäst samma dag som de har friterats.