Västafrikanska munkar

NYHET
Västafrikanska munkar
Foto: Tv4

Västafrikanska munkar

11 ingredienser

30 min

De här munkarna med hallonsorbet och färsk papaya blir ett riktigt festligt och gott avslut på kvällens middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Munkar

  • 500 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • neutral olja

Servering

  • hallonsorbet
  • papaya

Gör så här

Munkar

  1. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en stor skål.
  2. Smula ner smöret i mjölblandningen och arbeta in det med fingrarna tills det blir en smulig deg.
  3. Vispa ägg och mjölk i en separat skål.
  4. Häll ner äggblandningen i degen och knåda tills du får en mjuk och elastisk deg. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns för kladdig.
  5. Kavla ut degen på en mjölad yta tills den är ca 0,5 cm tjock.
  6. Skär degen i små fyrkanter eller stavar med en kniv eller pizzaskärare.
  7. Hetta upp oljan i en djup kastrull till ca 170–180 grader.
  8. Fritera de små degbitarna i omgångar tills de är gyllene och krispiga, ca 3–5 minuter per omgång. Rör om då och då för jämn fritering.
  9. Ta upp de friterade degbitarna (mikate) med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Servering

  1. Skär upp papaya i små bitar.
  2. Servera mikate ljumna med hallonsorbet och färsk papaya.