Varma oliver

Varma oliver ny
Foto: Mira Wickman
Sofa Wood profilbild
Sofa Wood profilbild

Varma oliver

13 ingredienser

30 m

”Det är väldigt trevligt att ställa fram en skål med varma oliver till plockbrickan eller fördrinken. De som inte äts upp direkt håller sig fint i kylen i en vecka.” /Sofia Wood
Ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 2 dl gröna oliver (gärna nocellara eller gordal)
  • 2 dl svarta oliver (gärna kalamata)
  • 4-5 klyftor vitlök, hela men skalade
  • 1 röd chilifrukt, halverad
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt

Servering

  • surdegsbröd, rostade tjocka skivor

Gör så här

  1. Häll av oliverna och lägg dem i en liten kastrull tillsammans med vitlök, chili, chiliflakes och remsor av apelsin- och citronzest som du skär med potatisskalare.
  2. Lägg örterna på en träbräda och banka till dem med exempelvis skaftet på en tung kniv.
  3. Lägg i örterna i kastrullen och häll över olivoljan. Värm på medelhög värme i ca 10 minuter tills det doftar aromatiskt.
  4. Pressa i lite citron- och apelsinsaft efter smak.
  5. Lägg upp allt på ett stort fat och strö över lite flingsalt innan du serverar med rostat bröd.