Varm kronärtskocksdipp med örtolja

NYHET
Varm kronärtskocksdipp med örtolja
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Varm kronärtskocksdipp med örtolja

18 ingredienser

45 min

En dipp som du bakar och gratinerar i ugnen och serverar varm. Smakar omotståndligt gott tillsammans med krispigt rostat bröd.

Ingredienser

portioner

Dippen

  • 2 burkar inlagda kronärtskockor (ca 280 g avrunnen vikt)
  • 3 dl mascarpone
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar, efter smak

Hemgjord majonnäs

  • 1 ägg
  • 0,5 tsk dijonsenap (eller vanlig senap)
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2-3 dl neutral matolja (t ex rapsolja)
  • salt

Grön persiljeolja

  • 2 krukor persilja
  • 1-2 dl rapsolja

Servering

  • persilja, hackad
  • citron, i klyftor
  • chiliflakes
  • vitt surdegsbröd, skivat och rostat

Gör så här

  1. Börja med att göra majonnäsen. I en cylinder tillsätt ett helt ägg, dijonsenap och vitvinsvinäger. Tillsätt
  2. matolja, salt och peppar. Mixar ihop allt med en stavmmixer, mixa tills det gått ihop till en fin
  3. majonnäs.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  5. Hacka de avrunna kronärtskockorna grovt och lägg dem i en skål. Tillsätt mascarpone, riven
  6. parmesan, riven vitlök, timjan och ca 4-5 msk av den hemgjorda majonnäsen. Blanda allt väl och
  7. smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Häll blandningen i en ugnssäker form och gratinera i ugnen ca 15 minuter, eller tills ytan
  9. är gyllene och bubblig.
  10. Mixa med stavmixer eller i en blender persilja och rapsolja till en helt slät och grön olja. Sila ev av.
  11. Servera dippen rykande het, toppa med den gröna oljan, hackad persilja, chiliflakes. Bjud med rostat
  12. surdegsbröd eller baguette i skivor.

Tips! All majonnäs går inte åt, det som blir över håller fint i upp till en vecka i kylen.