Varm gryta med nötkött

Varm gryta med nötkött
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Varm gryta med nötkött

16 ingredienser

3 h

Höga nivåer av värme och komfort kommer att bubbla under locket på den här vintervärmaren. Själva grytan görs bäst i förväg och dumplingsen tillsätter du när det är dags att servera rätten. Använd de bästa ingredienserna du kan för att verkligen få den här grytan att sjunga. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 6.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 2 msk olivolja
  • 1 kg brässtek, skuren i stora bitar (bavette/flank eller shin)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 lök, skivad
  • 2 morötter, skalade och tärnade (stora)
  • 3 klyftor vitlök, skivade
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 200 ml rött vin
  • 500 ml nötbuljong
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Dumplings

  • 250 g vetemjöl (självjäsande)
  • 2 msk färsk bladpersilja (hackad)
  • 100 g smör
  • 50 g cheddarost, riven
  • 100 ml mjölk

Gör så här

  1. Gryta
    Värm ugnen till 180 grader (160 grader varmluft).
  2. Värm olivoljan i en stor gryta på medelhög värme.
  3. Vänd nötköttet i mjölet och smaka av med salt och peppar.
  4. Stek köttet tills det är brunt på alla sidor. Ta upp det ur grytan och ställ åt sidan.
  5. Tillsätt lök, morot, vitlök och timjan i grytan och fräs försiktigt i 5–6 minuter tills det mjuknat. Tillsätt lite mer olja om det behövs.
  6. Tillsätt rödvinet och låt reducera tills nästan hälften kvarstår innan du lägger tillbaka nötköttet i grytan och häller på fonden. Täck grytan med lock och sätt in i ugnen i 2,5 timme.
  7. När grytan nästan har kokat klart gör du dumplingsen.
  8. Dumplings
    Mät upp mjöl, persilja, smör och ost i en stor skål.
  9. Använd fingertopparna för att gnida in smöret i mjölet tills det liknar grovt ströbröd. Krydda väl och tillsätt mjölken gradvis i mixen.
  10. Häll ut degen på en mjölad yta och knåda lite innan du rullar till en korvform. Dela degen i 12 bitar och använd lätt mjölade händer för att forma bitarna till bollar.
  11. Servering
    Strimla nötköttet i grytan lite och rör ihop det med såsen.
  12. Ordna dumplingsen ovanpå köttet i grytan men lämna ett litet mellanrum mellan varje.
  13. Täck grytan och sätt tillbaka i ugnen i 30 minuter tills dumplingsen har jäst upp.
  14. Ta av locket och låt koka i ytterligare 15 minuter tills dumplingsen är gyllene.