Varenyky

Varenyky
Foto: Ulrika Pousette
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin

Varenyky

Av: Anastasia Lundqvist, Anja Allvin

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

"Detta är en riktig förvandlingsdumpling! Varenyky finns i många olika varianter, fyllda med exempelvis potatis, lök, fläskfärs, färskost eller kål. Sedan finns alla de söta varianterna, som jordgubbar, blåbär, röda vinbär och även vallmofrö med honung. Det är fritt fram att experimentera med fyllningar. Det enda man inte kan rucka på är att varenyky alltid ska serveras med en rejäl klick smetana. Så gott och så tillfredsställande! I Ukraina brukar man säga att varenyky utan smetana är som en kyrka utan kors.
Här bjuder vi på varenyky med vår favoritfyllning: potatis och svamp. Ibland serverar vi bara brynt smör till, men vill du testa klassikern på bilden serverar du även karamelliserad lök och knaperstekt pancetta till.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner

Deg

  • 1 ägg (stort)
  • 1,5 dl vatten (kallt)
  • ca 350 g tipo 00 mjöl [5–6 dl]
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 3-4 fasta potatisar, kokta (medelstora)
  • 1 gul lök (stor)
  • 200 g svamp
  • 2 msk neutral olja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Serveringsförslag

  • smetana
  • smör, brynt
  • salladslök, strimlad (eller dill)
  • lök, karamelliserad
  • pancetta, knaperstekt (eller bacon)

Gör så här

Deg

  1. Blanda ägg och vatten i en stor bunke. Sikta ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt inte något extra mjöl.
  2. Lägg över degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i 10 minuter tills den är elastisk och inte fastnar på händerna. Om degen fortfarande är klibbig efter 3–4 minuter så tillsätt lite extra mjöl.
  3. Svep in degen i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i minst 30 minuter, eller låt vila i kylskåpet över natten.

Fyllning

  1. Mosa potatisen med en gaffel eller grovriv den på ett rivjärn.
  2. Skala löken. Finhacka den och svampen och fräs i olja på medelvärme i 5–7 minuter. Häll ner i en bunke tillsammans med potatisen. Salta och peppra.

Montering

  1. Dela degen i 2 bitar och kavla ut dem till ca 2 mm tjocklek, går smidigast med pastamaskin.
  2. Stansa ut rundlar, 6–7 cm i diameter. Lägg en matsked fyllning i mitten på varje, vik ihop till halvmånar och tryck till ordentligt längs kanterna. Lägg på en mjölad skärbräda.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta ordentligt och lägg i alla dumplingar. Låt koka tills de har flutit upp till ytan, i 2–3 minuter.

Serveringsförslag

  1. Servera de nykokta dumplingarna med smetana, brynt smör, salladslök, karamelliserad lök och pancetta.