Vår köttfärsås

NYHET
Vår köttfärsås
Foto: Fredrik Skogkvist

Vår köttfärsås

4

17 ingredienser

1 h 30 m

Efter att ha ätit många köttfårssåser det senaste året så har de här tre kockarna lyckats enas om ett köttfärssåsrecept. En uppdaterad basicversion av köttfårssås helt enkelt. Receptet innehåller inte någon vitlök och det kanske känns konstigt för många. Hursomhelst, de förbjuder dig inte. Vill du ha i det så sauterar du en finhackad sådan ihop med grönsakerna.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 250 g högrev, gärna grovmald (eller nötfärs)
  • 250 g fläskfärs, grovmald
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 100 g pancetta, orökt (eller guanciale)
  • 0,5 dl olivolja (eller 50 g smör)
  • 80 g tomatpuré
  • 0,5 dl rött vin (eller vitt)
  • 0,5-1 dl mjölk
  • 3 dl kalvfond (utspädd om du använder koncentrat)
  • 1 krm torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • malen muskot
  • pasta

Gör så här

  1. Kör grönsakerna i en matberedaren, eller hacka i små tärningar. Skiva pancettan tunt och hacka ner i mindre bitar.
  2. Lägg grönsakerna och pancettan åt sidan.
  3. Värm en rymlig gryta på medelhög värme. Bryn högrevs­färsen och fläskfärsen i olivoljan tills vätskan kokat bort och köttet fått fin färg.
  4. Sänk värmen och tillsätt pancettan under omrörning så att den börjar släppa sitt fett. Det gör inget om det börjar sätta sig lite brun stekyta i botten av grytan, se bara till att den ytan inte bränns.
  5. Tillsätt grönsakerna och sautera dem i grytan ihop med färsen. När grönsakerna mjuknat något så tillsätter du tomatpuré. Rör om ordentligt. Häll i vinet och låt alkoholen koka bort. Tillsätt mjölken och sedan kalvfond. Rör runt ordentligt och ge grytan ett uppkok.
  6. Låt småputtra i en timme. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och lite riven muskotnöt. Servera ihop med din favoritpastasort.