Vanliljglass med mikrad ananas, ingenfärskola och rostade pistagenötter

15 röster
30 min
4
Vanliljglass med mikrad ananas, ingenfärskola och rostade pistagenötter
Foto: Dante Zia

En oslagbar smakkombination med varm ananas, kolasås med smak av ingefära och krispiga pistagenötter. Serverat med vaniljglass blir den här desserten helt komplett!

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 0,25 ananas
  • 50 g pistagenötter, rostade
  • vaniljglass

kolasås

  • 100 g socker
  • 2,5 msk balsamvinäger
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 30 g ingefära, riven
  • 1 krm salt

garnering

  • Citronmeliss eller mynta
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kolasås
    Värm socker i kastrull på medelhög värme tills sockret karamelliserats (vilket sker när sockret når en temperatur på 165°). Tänk på att välja en stor kastrull - annars är det stor risk att kolasåsen kokar över! 

  2. När sockret karamelliserats tillsätter du balsamvinägern. Det kan komma att skvätta - så var försiktig! 

  3. Tillsätt vispgrädden och sirapen. Låt koka upp. 

  4. Lägg i den rivna ingefäran och låt kolasåsen koka i 5-6 minuter. 
Sila av och smaka av med salt. Låt svalna innan servering. 

  5. Ananas
    Skär bort skalet på ananasen. 

  6. Dela ananasen i mindre stavar (ca 1 x1 x 5 cm). 

  7. Skär några små snitt halvvägs på tvären genom ananasstavarna. Utan snitten blir ananasen lite svåräten med sked! 

  8. Mikra i mikrovågsugn en minut på 500W. Tiden kan variera beroende på mikrovågsugnens effekt - gör en testbit! När den mikras får ananasen en annan sötma. 

  9. Pistagenötter
    Hacka pistagenötterna i mindre bitar. 

  10. Servering
    Lägg upp en ananasstav och vaniljglass. Ringla över kolasåsen över ananasen. Strö över pistagenötterna och garnera med mynta eller citronmeliss!
2 februari 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...