Vaniljostkaka i långpanna

vaniljostkaka i långpanna
Foto: Thomas Hjertén
Simona Muntean
Simona Muntean

Vaniljostkaka i långpanna

10 ingredienser

45 min

_"_Här har du ett recept till nästa gång du behöver baka och inte vet vad du ska göra som passar både vuxna och barn. En löjligt enkel men annorlunda ostkaka och så vansinnigt god." /Simona

Ingredienser

portioner

Botten

  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl florsocker
  • 115 g normalsaltat smör

Fyllning

  • 3 ägg (stora)
  • 1,25 dl strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker (eller 2 tsk vaniljpasta)
  • 300 g kvarg, naturell
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk citronskal

Topping

  • 1 dl mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. Blanda vetemjöl och florsocker i en stor skål. Tillsätt smör och blanda till en smulig deg. Pressa degen i botten på den förberedda formen i ett jämnt lager. Baka i 15 minuter, botten ska inte vara färdiggräddad.
  3. Vispa alla ingredienser till fyllningen i en stor skål. Häll fyllningen över den delvis bakade botten. Strö över mandelspån och baka i ytterligare
25 minuter, eller tills fyllningen är stabil, har stelnat och ytan känns torr.
  4. Låt kakan kallna helt innan du skär den i rutor. Sikta över florsocker innan servering. Förvaras i lufttät låda eller burk.