Vaniljkaka med vispad ganache

Vaniljkaka med vispad ganache
Foto: Emma Brink Rask

Vaniljkaka med vispad ganache

13 ingredienser

1 h + tid i kyl

En mjuk vaniljkaka med vispad ganache och apelsin är en fröjd för alla sinnen. Perfekt dessert att bjuda på i jultider!

Khoisan Gourmet Vaniljpulver
Khoisan Gourmet vaniljpulver produkt NY 2024

Khoisan Gourmet Vaniljpulver

Vårt vaniljpulver består av hela malda vaniljstänger av högsta kvalitet för en ljuvlig äkta smak av vanilj.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Vispad ganache

  • 150 g vit choklad
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 2,5 dl vispgrädde

Vaniljkaka

  • 2 ägg
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl vatten, kokande
  • 75 g smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver

Servering

  • 2 apelsiner
  • 1 dl granatäpplekärnor

Gör så här

Vispad ganache

  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Strö över vaniljpulver.
  2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills du har en slät kräm.
  3. Sätt platsfolie tätt intill ytan och ställ in i kylen för att bli helt kall, helst över natten.

Vaniljkaka

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, eller 175 grader över- och undervärme.
  2. Klä en limpform, ca 1-1,5 liter, med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med en elvisp.
  4. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.
  5. Vänd till sist ner det kokande vattnet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner.
  7. Värm smör, mjölk och vaniljpulver i en liten kastrull tills det nästan kokar.
  8. Stick många hål i kakan med en trästicka (grillpinne) medan kakan fortfarande är ljummen och kvar i formen.
  9. Skeda ungefär hälften av mjölkglasyren över kakan och låt den sjunka in.
  10. Vänd sedan kakan upp och ner på en bricka klädd med ett bakplåtspapper. Lyft av formen och gör samma sak från ovansidan av kakan tills all glasyr har sjunkit in i kakan.
  11. Låt kakan sätta sig i kylen i någon timme. Det går även bra att göra kakan dagen före servering.

Servering

  1. Skär kakan i skivor, ca 1,5 cm tjocka.
  2. Lägg skivorna på serveringsfat.
  3. Vispa ganachen med elvisp tills den är krämig.
  4. Häll över ganachen på en spritspåse med en honorétyll.
  5. Spritsa slalom längs långsidan på varje kaka.
  6. Filéa apelsinen och lägg några klyftor på varje kaka.
  7. Strö över granatäpplekärnor.
TIPS!
Fler tips!
Vispad vaniljpannacotta

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga desserttips till jul och nyår.

Läs mer