Vaniljhorn

Vaniljhorn
Foto: TV4
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg

Vaniljhorn

5 ingredienser

50 min

En spröd liten småkaka formad som ett horn med tydlig smak av vanilj. Tips! Torka vaniljstången och mixa med socker så har du gjort eget vaniljsocker.

Ingredienser

portioner stycken
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 300 g vetemjöl
  • 1 vaniljstång
  • 20 g florsocker
  • strösocker, att strö över efter gräddning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Torka stången för att använda till eget vaniljsocker vid senare tillfälle.
  3. Blanda smör, vanilj från vaniljstången, florsocker och mjöl i en bunke tills det blir en smulig deg. Tryck ihop degen med händerna i bunken.
  4. Ta upp degen på bänken. Rulla degen till två tjocka rullar och låt dem ligga i kylskåp ca 20 minuter.
  5. Skär varje rulle i 20 bitar. Rulla ut varje bit till en pinne som är lätt spetsiga, böj och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rulla inte för tunt, då bryts kakorna lätt sönder när de är klara.
  6. Baka kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
  7. Kakorna ska inte få färg, men kännas lätta när de är klara. Låt kakorna svalna något på plåten.
  8. Strö över rejält med socker och lyft över dem på ett galler för att svalna.