Vaniljglass med rödvinsreduktion

Klara Lind DM

Vaniljglass med rödvinsreduktion

10 ingredienser

3 h

Att kombinera vaniljglass med rödvinsreduktion, vanilj och långpeppar är en oväntat god idé!

Ingredienser

4 - 6 portioner

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • salt [1 nypa]

Rödvinsreduktion

  • 3 dl rött vin (gärna fruktigt t.ex. en Shiraz eller Zinfandel)
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1-2 långpepparkorn, krossade

Gör så här

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Lägg både stång och frön i en kastrull med grädde och mjölk.
  3. Värm försiktigt till nästan kokpunkt, ta bort från värmen och låt dra 10 minuter.
  4. Vispa under tiden äggulor och socker luftigt i en bunke.
  5. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på låg värme under ständig omrörning tills smeten tjocknar (ca 82 grader, det får inte koka).
  7. Ta bort från värmen, sila bort vaniljstången och låt svalna.
  8. Kör smeten i glassmaskin tills glassen är krämig.

Rödvinsreduktionen

  1. Mät upp vin, socker, vaniljstång (delad samt urskrapad) och krossad långpeppar i en liten kastrull.
  2. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme tills vätskan reducerats till ungefär en tredjedel och fått sirapskonsistens, ca 20–30 minuter.
  3. Smaka av, reduktionen ska vara söt med tydlig vaniljton och en subtil värme från långpepparn.
  4. Sila av kryddorna och låt svalna. Sirapen tjocknar ytterligare när den kallnar.

Servering

  1. Lägg upp kulor av vaniljglass i skålar.
  2. Ringla över rödvinssirapen.