100 g blandade nötter (mandlar, valnötter, hasselnötter)
0,5 dl strösocker
1 tsk flingsalt
Chokladkolasås
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
50 g smör
0,5 tsk flingsalt
Bärkompott
225 g frysta hallon (blåbär eller blandat eller jordgubbar)
0,5 dl pektinsocker (eller strösocker)
Kolakakssmulor
50 g smör
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 msk sirap
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Kallrörd vaniljglass
3 ägg
1,4 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl glykossirap (finns i bakhyllan)
2 dl mjölk
2 dl grädde
Sjuden vaniljglass
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
Kanderade nötter
Värm en torr stekpanna på medelvärme och rosta nötterna tills de blir gyllene.
Ta av stekpannan från värmen.
Strö socker över nötterna och värm sedan försiktigt igen på låg värme.
Så fort allt socker smält är nötterna klara.
Ta av stekpannan från värmen och häll genast nötterna på ett bakplåtspapper.
Toppa med flingsalt och låt svalna.
Hacka nötterna till ett kross och strössla över glassen vid servering.
Chokladkolasås
Koka upp socker, sirap, grädde, vaniljsocker och kakao.
Låt koka ca 5 minuter.
Droppa lite sås i ett glas med kallt vatten så ser du vilken konsistensen såsen kommer att ha när den stelnar.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör och flingsalt.
Bärkompott
Koka upp bär och strösocker. Använder du pektinsocker blir kompotten tjockare.
Låt koka ca 3 minuter.
Låt sedan kompotten svalna till en sylt.
Kolakakssmulor
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop alla ingredienser i exempelvis en degblandare till en fast deg.
Smula ut degen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter eller tills kaksmulet är gyllene.
Kallrörd vaniljglass
Glassen blir godast om du gör en sjuden glassmet, men den här snabbvarianten blir otroligt god.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 3 minuter med elvisp.
Rör försiktigt ner övriga ingredienser.
Häll smeten i glassmaskinen och kör tills smeten tjocknar.
Sjuden vaniljglass
Du behöver inte en glassmaskin för att göra glassen, även om det blir lite enklare. Den här smeten går utmärkt att smaksätta med olika saker såsom finhackad choklad för en stracciatella, finhackade torrostade nötter eller färska bär.
Vispa upp grädden till ett mjukt fluff.
Vänd ner kondenserad mjölk och vaniljsocker. Blanda försiktigt tills du har en jämn smet.
Häll upp smeten i en form (förslagsvis en limpform) och låt stelna i frysen i minst 6 timmar.