Vaniljglass med äppelpajkolasås

Klara Lind DM

Vaniljglass med äppelpajkolasås

13 ingredienser

2 h 30 min

Vaniljglass med kolasås som smakar äppelpaj blir en riktig succédesert i höst.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • salt [1 nypa]

Äppelpajkolasås

  • 3 dl äppelmust (gärna ofiltrerad och frisk i smaken)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk malen kanel
  • malen kardemumma
  • salt [1 nypa]

Gör så här

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Lägg både stång och frön i en kastrull med grädde och mjölk.
  3. Värm försiktigt till nästan kokpunkt, ta bort från värmen och låt dra 10 minuter.
  4. Vispa under tiden äggulor och socker luftigt i en bunke.
  5. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på låg värme under ständig omrörning tills smeten tjocknar (ca 82 grader, det får inte koka).
  7. Ta bort kastrullen från värmen, sila bort vaniljstången och låt svalna.
  8. Kör smeten i glassmaskin tills glassen är krämig.

Äppelpajkolasås

  1. Häll äppelmusten i en kastrull och låt koka upp.
  2. Sjud på medelvärme tills vätskan reducerats till hälften och fått en fylligare smak (ca 15–20 minuter).
  3. Tillsätt socker och låt smälta tills blandningen börjar få en lätt karamellfärg.
  4. Rör ner smör och grädde försiktigt, var beredd på att det bubblar.
  5. Låt såsen sjuda på låg värme i några minuter tills den blir tjock och glansig.
  6. Smaksätt med kanel, kardemumma och en nypa salt.
  7. Låt svalna något, såsen tjocknar ytterligare när den kallnar.

Servering

  1. Lägg upp kulor av vaniljglass i skålar.
  2. Ringla över den varma äppelpajkolasåsen.