Vaniljbullar
Vaniljbullar
11 ingredienser
1 h
Härliga vaniljbullar är alltid populärt till fikat.
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
Vetedeg
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst (röd)
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 13-14 dl vetemjöl special
Fyllning
- 200 g smör, rumsvarmt
- 0,5 dl vaniljsocker
- 1 dl strösocker
Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här
- Ljumma mjölken till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om.
- Tillsätt socker, kardemumma, salt, mjöl och det rumsvarma smöret.
- Arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på ca 60x40 cm.
- Bred ett tunt lager fyllning på degen. Vik degen en gång långsida mot långsida. Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
- Skär strimlor på ca 2 cm, tvinna och snurra ihop med änden under bullen. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
- Låt bullarna kallna på galler.