Vaniljbullar

POPULÄRT
Vaniljbullar
Foto: Tv4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Vaniljbullar

10

11 ingredienser

1 h

Härliga vaniljbullar är alltid populärt till fikat.

Ingredienser

portioner24 bullar

Vetedeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (röd)
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl vaniljsocker
  • 1 dl strösocker

Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Ljumma mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om.
  3. Tillsätt socker, kardemumma, salt, mjöl och det rumsvarma smöret.
  4. Arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på ca 60x40 cm.
  7. Bred ett tunt lager fyllning på degen. Vik degen en gång långsida mot långsida. Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
  8. Skär strimlor på ca 2 cm, tvinna och snurra ihop med änden under bullen. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  11. Baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
  12. Låt bullarna kallna på galler.