Vaniljbakelse

Vaniljbakelse
Foto: Ulrika Pousette
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Vaniljbakelse

45

5 steg att laga

10 ingredienser

30 m + tid i kyl

”Det här är en bakelse som går riktigt snabbt att sno ihop. När kexen får ligga och gotta sig i den fluffiga vaniljfyllningen så blir de härligt mjuka, och plötsligt har du ett bakverk i stil med den franska bakelsen mille-feuille, men minus en massa timmar i köket.” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner12 bitar
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • 8 äggulor, stora
  • 4 msk majsstärkelse
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 24 Mariekex, gärna den fyrkantiga eller rektangulära sorten

Chokladganache

  • 200 g mjölkchoklad
  • 0,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Blanda 3 deciliter grädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse, socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner vaniljkrämen i en stor, kall skål. Täck ytan med plastfolie så undviker du att skinn bildas. Låt krämen stå i kylskåpet för att svalna.
  2. Vispa upp 4 deciliter grädde till mjuka toppar, och vänd försiktigt ner den i vaniljkrämen till en jämn och fluffig fyllning.
  3. Varva kex och fyllning i en form, cirka 25 × 35 cm, och ställ sedan in formen i kylskåpet.
  4. Grovhacka mjölkchokladen till ganachen och lägg den i en skål. Häll grädden i en kastrull och värm upp den precis till kokpunkten. Häll ner den varma grädden i skålen och rör om till en klumpfri ganache. Häll ganachen över kakan och jämna till den. Låt kakan stå i kylskåpet i cirka 1 timme så att ganachen hinner stelna och kexen mjukna.
  5. Skär kakan i bitar. Använd gärna en vass kniv och torka av den mellan varje drag.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer