Vaniljbakelse

Vaniljbakelse
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Vaniljbakelse

10 ingredienser

30 m + tid i kyl

”Det här är en bakelse som går riktigt snabbt att sno ihop. När kexen får ligga och gotta sig i den fluffiga vaniljfyllningen så blir de härligt mjuka, och plötsligt har du ett bakverk i stil med den franska bakelsen mille-feuille, men minus en massa timmar i köket.” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner bitar
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • 8 äggulor, stora
  • 4 msk majsstärkelse
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 24 Mariekex, gärna den fyrkantiga eller rektangulära sorten

Chokladganache

  • 200 g mjölkchoklad
  • 0,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Blanda 3 deciliter grädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse, socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner vaniljkrämen i en stor, kall skål. Täck ytan med plastfolie så undviker du att skinn bildas. Låt krämen stå i kylskåpet för att svalna.
  2. Vispa upp 4 deciliter grädde till mjuka toppar, och vänd försiktigt ner den i vaniljkrämen till en jämn och fluffig fyllning.
  3. Varva kex och fyllning i en form, cirka 25 × 35 cm, och ställ sedan in formen i kylskåpet.
  4. Grovhacka mjölkchokladen till ganachen och lägg den i en skål. Häll grädden i en kastrull och värm upp den precis till kokpunkten. Häll ner den varma grädden i skålen och rör om till en klumpfri ganache. Häll ganachen över kakan och jämna till den. Låt kakan stå i kylskåpet i cirka 1 timme så att ganachen hinner stelna och kexen mjukna.
  5. Skär kakan i bitar. Använd gärna en vass kniv och torka av den mellan varje drag.