Hur beskriver man bäst vinet på (i dubbel bemärkelse) allas läppar: Muskat? Muskat är en av världens äldsta druvfamiljer med ursprung i Mellanöstern. Det speciella med druvan är att den både kan ätas och användas till vinproduktion, när man gör vin på druvan så smakar vinet alltså fortfarande druva, vilket är unikt.
Muskatfamljen är en mångsidig druva och de tre huvudsakliga delarna av familjen är:
Muscat Blanc à Petit Grains (Högst kvalitet)
Muscat de Alexandrie (Vanligaste sorten, söta viner)
Muscat Ottonel (Lättare viner)
Under dessa finns det otaliga subkategorier och druvsorter men dessa utgör basen.
Förutom den karaktäristiska druvsmaken på Muskat är smaken ofta söt och fruktig i form av aprikos, fläder, apelsinskal och russin.
Ytterligare en utmärkande egenskap hos Muskaten är att dess druvor kan anta olika skepnader, eftersom att vinet produceras över hela världen kan man utvinna olika sorters viner från den - Muskat finns som söta mousserande, torra bordsviner och starkviner. Om du köper en flaska utan att kika noggrant på etiketten kan du likväl komma hem med ett sött vin som ett riktigt knastertorrt vin - det gäller att känna till sin Muskat, helt enkelt!
Här nedan tipsar vi om tre olika sorters Muskat med olika egenskaper men fråga gärna på Systembolaget så du får en flaska som passar just dina preferenser.
Yalumba Antique, Muscat. Nr 83887, 231 kr.
Muscat de Beaumes de Venise, 2017. Nr 8181, 229 kr.
Äntligen grytsäsong och vad är mysigare än att låta en gryta stå och puttra och samla smak en hel dag? Men.. Vad ska man dricka för vin till grytorna? Vi frågade sommelier Maya Samuelsson om tips!
Grüner Veltliner är Österrikes stolthet! Det är landets mest odlade druva och älskas för sin pigga syra, fruktiga toner och peppriga lilla twist. Vi på redaktionen tycker det här är ett vin som förtjänar mycket mer uppmärksamhet - inte bara för att vi gillar den friska goda smaken utan för att det är ett vin där man verkligen får valuta för pengarna.
Barolo och Nebbiolo… visst har du hört det förut? Barolovin är nämligen en storfavorit, åtminstone bland sommelierer och vinkännare världen över. Många tycker dock det är svårdrucket, strävt med mycket syra - så att käkarna knyter sig. Men till rätt mat, med rätt årgång kan vinet förföra vem som helst!