Up side down ananaskaka
Up side down ananaskaka
12 ingredienser
En saftig kaka som var poppis på 70-talet med karamelliserad ananas i botten och körsbär i fyllningen. Receptet är anpassat för fem kakor som görs i portionsformar à ca 160 ml.
Ingredienser
- 5 ananasringar
Sirap
- 130 g strösocker
- 60 g vatten (alt ananasjuice)
Smet
- 125 g smör, rumsvarmt
- 125 g strösocker
- 125 g vetemjöl
- 5 g bakpulver
- 120 g ägg [2 st]
- 10 körsbär, urkärnade
- smör, till formarna
Garnering
- vispgrädde, vispad
- cocktailbär
Gör så här
- Blanda socker och vatten (eller ananasjuice från burken om du använder burkananas) i en kastrull.
- Koka upp under omrörning så att sockret löses upp, sjud i ca 20 minuter tills konsistensen blir som sirap.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smöra formarna. Fördela sirapen i formarna, ca 1-2 msk per form.
- Skär ananasskivorna så att de passar botten på dina formar. Lägg ned en skiva ananas i varje form.
- Vispa smör och socker vitt, ca 5-6 minuter.
- Blanda vetemjöl och bakpulver.
- Blanda ned de torra ingredienserna och äggen i smörvispet.
- Spritsa ned smet i formarna så att den täcker ananasskivan, lägg i ett körsbär och fyll formarna till två tredjedelar.
- Grädda i ca 25 minuter, prova med en sticka så att kakan är genomgräddad.
- Ta ut formarna, vänd upp och ner efter 2-3 minuter och tag bort formen. Låt svalna.
- Toppa med spritsad grädde och cocktailbär.